In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Lenne van Gorp.

Bio 
Naam: Lenne van Gorp
Geboortedatum: 1 november 2002
Woonplaats: Reusel
Trainingslocatie: Eindhoven/Turnhout
Coach: Carine Herrygers
Opmerkelijk: In het afgelopen seizoen wist Van Gorp voor het eerst een podiumplaats te behalen in een officiële ISU-wedstrijd (derde bij de Coupe du Printemps). Op het NK Kunstrijden in Den Haag werd ze tweede bij de junioren.
Instagram: @lennevangorp

Dilemma's
Linksom of rechtsom
Denkt na. "Dat is een moeilijke. Ik ga altijd linksom. Dat is logischer voor mij. Andersom is niet zo'n succes. De meeste schaatsers beginnen linksom en als dat echt niet werkt dan probeer je het rechtsom. Ik ging vroeger toen ik klein was automatisch altijd rechtsom. Dat lukte gewoon niet en uiteindelijk ben ik linksom gaan draaien. Rechtsom ziet er voor mij nu ook heel gek uit. Bij mensen die linksom draaien kan ik nog wel zeggen of die gaat landen of vallen, rechtsom zie ik dat echt niet."

Trainen of wedstrijd
"Liever trainen. Ik heb heel erge spanning voor een wedstrijd. Het geeft achteraf wel weer motivatie, maar dan om te trainen. Ik zou niet elke dag een wedstrijd willen rijden, terwijl ik wel elke dag wil trainen. Als het oké-zenuwen zijn, begin ik heel veel te praten en als ik heel zenuwachtig ben, zeg ik helemaal niks meer, bijvoorbeeld op het Nederlands kampioenschap. Dan ben ik helemaal in mezelf, terwijl ik bij een selectiewedstrijd ik niet te stoppen ben. Toch zijn die veelpraat-zenuwen beter dan stille zenuwen."

Alleen of als paar schaatsen
"Alleen. Ik geef anderen altijd de schuld als iets niet lukt. Daarom moest ik van mijn ouders ook op een individuele sport. Ik wilde het wel proberen met mijn broertje, maar hij is nooit verder gekomen dan enkel een rechte lijn schaatsen. Hij doet nu motorcross, net als mijn vader. Papa heeft dat op heel hoog niveau gedaan, dus zo ben ik daar ook ingerold. Toen ik zeven was kwam ik met schaatsen en zei ik: doe die motor maar weg, want ik wil schaatsen!"

Dit bericht bekijken op Instagram

💙

Een bericht gedeeld door Lenne van Gorp (@lennevangorp) op

Junioren of senioren
"Ik heb het nog niet zelf ervaren, maar bij de senioren krijg je nog meer uitdaging. Daar rijdt toch iedereen op zijn top en de mensen die weggaan stoppen ook echt. Bij de junioren stromen mensen door van de advanced novice en zijn er ook al die bij de senioren schaatsen. Er zit zoveel verschil in qua niveau. Het seniorenniveau is denk ik wel iets meer voor mij. Komend seizoen rijd ik in het begin ook bij de junioren en daarna wil ik bij de senioren gaan rijden."

Kat of hond
"Hond. Ik moet echt geen kat hebben. Toen ik klein was ben ik een keer gebeten door een kat en dat was echt verschrikkelijk. We hebben thuis twee honden en die zijn mijn beste vrienden. Katten zijn van die sluwe beesten. Naar mijn idee kan je daar niet echt op de bank mee knuffelen, met een hondje wel."

Kracht of lenigheid
"Lenigheidsoefeningen vind ik leuker om te doen, maar ik ben beter in kracht. Ik ben totaal niet lenig, oefen iedere dag thuis. Mijn broertje helpt me altijd met de training. Hij duwt gewoon door tot ik echt niet meer kan. Dan sta ik daar bijna te huilen en hij vindt het alleen maar grappig dat hij mijn been zo hoog mag duwen. Maar het werkt wel. Als je lenig bent, hoef je er eigenlijk weinig voor te doen en je krijgt wel bonuspunten. Het had voor mij het verschil kunnen maken tussen tweede worden en Nederlands kampioen."

Dit bericht bekijken op Instagram

🐕🐶

Een bericht gedeeld door Lenne van Gorp (@lennevangorp) op

Wereldkampioen worden of meedoen aan de Olympische Spelen
"Meedoen aan de Olympische Spelen. Dat is toch wel een droom. Niet iedereen kan zeggen dat ze wereldkampioen zijn geworden, maar het is nog specialer om op de Olympische Spelen te staan. Dat maak je eigenlijk nooit mee, dus dat is wel echt mijn doel. Soms ben ik een beetje bang dat ik het niet ga redden en dat de concurrentie te goed is, maar ik heb van mijn trainers geleerd dat ik op mezelf moet focussen en dat je dat moet loslaten."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Ik vind het leuker om aangemoedigd te worden. Van mensen aanmoedigen krijg ik niet echt een goed gevoel. Als je aangemoedigd wordt, ben je tenminste bezig. Zelf heb ik nooit door of ik aangemoedigd word. Ik hoor en zie alles tot de eerste sprong, daarna ga ik door op de automatische piloot. Ik kan echt niet denken tijdens een kür en hoor de muziek ook niet, weet ook nooit als ik iets mis in een combinatie wat ik nog kan doen."

Sprong of pirouette
"Sprongen zijn leuk! De leukste vind ik de rittberger (internationaal bekend als Loop, red.). Pirouettes zijn heel saai, want die gaan meestal wel goed. Tijdens pirouettes sta je maar een beetje te kijken, zie je vlaggetjes hangen en lampjes. Het hoort er wel bij, dus je moet er wel op trainen."

Dit bericht bekijken op Instagram

💞⛸💃

Een bericht gedeeld door Lenne van Gorp (@lennevangorp) op

Bergen of strand
"Het liefst het strand in Mallorca. Het strand is gewoon rustgevend. Bij de bergen denk ik aan Oberstdorf of Courchevel. Daar ben ik altijd bezig en aan het trainen. Als ik naar het strand ga, is het vakantie. We gaan altijd naar Spanje op vakantie en afgelopen jaar gingen we naar Mallorca. Ik was nog nooit op een eiland geweest, dus dat was wel heel leuk."

Koffie of thee
"Koffie hoef ik niet, dus ik kies voor thee. Ik heb wel eens koffie geproefd van mama of papa, maar ik lust het niet. Van thee drink ik toch wel twee of drie kopjes per dag."

Sneakers of hakken
"Ik kan niet lopen op hakken. Volgend jaar moet ik naar een gala en ik heb al gezegd dat ik op sneakers kom. Anders kom ik wel met de ambulance. Ik heb het een keer geprobeerd, maar na een uur deed ik ze uit en heb ik slippers aan gedaan. Ik heb ook lelijke voeten, dus ik hoef ook geen hakken aan."

Dit bericht bekijken op Instagram

Den Haag 🇳🇱

Een bericht gedeeld door Lenne van Gorp (@lennevangorp) op

Boek of film
"Absoluut boeken. Ik lees heel veel, gemiddeld wel twee boeken per week denk ik. Yvonne Keuls is wel een favoriet. Zij schrijft veel waargebeurde verhalen, bijvoorbeeld over drugsgebruik. Ik vind waargebeurde verhalen sowieso erg leuk, houd niet zo van veel fantasie. Als ik bij wedstrijden ben en ik wil dat niemand me stoort, zet ik een koptelefoon op zonder muziek en ga ik een boek lezen."

Vroege vogel of laat naar bed
"Vroege vogel. Ik moet toch meestal vroeg in de ochtend trainen, dus dan kan je niet laat naar bed. Normaal gezien moet ik om kwart voor acht op de ijsbaan staan en het is al een half uur rijden, dus ik sta om zes uur op. Meestal ga ik om negen uur naar bed, dan lees ik nog even en dan ga ik slapen rond half tien."

Praten of luisteren
"Over het algemeen praten, denk ik. Als ik iets te zeggen heb, zeg ik het ook wel. Op de momenten dat ik moet luisteren, luister ik ook wel heel goed, maar als het over koetjes en kalfjes gaat dan praat ik gewoon mee over school bijvoorbeeld. Bij mijn trainers luister ik dan weer liever als het over belangrijke dingen gaat. Uiteindelijk weten zij het toch altijd beter."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Sjors Leek - Laatste update op 04 jul 2019 om 12:49