Tickets
Shop
Nieuws 22 sep 2019

Liu en Samsonov zegevieren op Junior Grand Prix in Gdansk

Op de Junior Grand Prix in het Poolse Gdansk heeft de Amerikaanse Alysa Liu haar tweede overwinning van dit seizoen geboekt. Bij de mannen zegevierde Daniil Samsonov uit Rusland. Het paarrijden werd gewonnen door Rusland, het goud bij de ijsdansers ging naar de Verenigde Staten.

Foto : Margarita Bouma

De 14-jarige Liu stond vierde na de korte kür op donderdag, maar wist zich met haar vrije kür te verzekeren van de winst. De Amerikaans kampioene liet als enige een viervoudige sprong zien, die aanvankelijk als drievoudig werd aangeduid. Met een totaalscore van 203,10 punten bleef ze voor Viktoria Vasilieva en Anastasia Tarakanova uit Rusland. Tarakanova begon als leidster van het tussenklassement aan de lange kür, liet een solide programma zien maar werd net voorbijgestoken door haar landgenote Vasilieva (196,47 punten om 194,74 punten). Met haar tweede overwinning heeft Liu zich van een finaleplaats in Turijn verzekerd. 

Namens Nederland stond Dani Loonstra op het ijs in Polen. In twee nieuwe küren toonde de 14-jarige debutante drievoudige sprongen en een dubbel Axel. Op de lange kür, een nieuw programma op dezelfde muziek als vorig seizoen, eindigde ze als 25e waardoor Loonstra met een totaal van 107,71 punten een plek steeg in het klassement naar plaats 26. Loonstra gaf vooraf aan zichzelf geen onhaalbaar doel te stellen. "Het gaat erom dat ik laat zien wie ik ben en wat ik kan", vertelde ze.

 

Bij de mannen veroverde de Rus Daniil Samsonov het goud, voor Yuma Kagiyama uit Japan en de Italiaan Daniel Grassl. De top-drie bleef ongewijzigd na de lange kür van zaterdag. De 14-jarige Samsonov, die in Lake Placid brons pakte, greep ondanks een val na een viervoudige Lutz de overwinning met een indrukwekkende totaalscore van 250,51 punten. Kagiyama volgde hem op plaats twee met 245,35 punten en Grassl scoorde 228,64 punten. Voor de Japanner was het zilver genoeg om een plek in de finale af te dwingen. 

De 14-jarige Didier Dijkstra maakte zijn debuut bij de mannen. De Utrechter kreeg groen licht van de selectiecommissie kunstrijden om ervaring op te doen in dit internationale circuit. Het was tevens zijn eerste wedstrijd in de juniorencategorie. Dijkstra liet zien wat hij waard was met goede dubbel Axels, maar werd genekt door de drievoudige sprongen. Met 99,33 punten eindigde hij op plek 26 en daarmee als laatste. 

 

Bij het paarrijden ging de overwinning naar Apollinariia Panfilova en Dmitry Rylov uit Rusland in twee persoonlijke records. Het duo behield de eerste plaats na de lange kür en bleef met 192,73 punten ruim voor Kate Finster en Balazs Nagy uit de Verenigde Staten (166,22 punten) en het nieuwe koppel Annika Hocke en Robert Kunkel uit Duitsland (156,20 punten). Panfilova en Rylov hebben zich verzekerd van een finaleplek.

Het ijsdansen werd gewonnen door Avonley Nguyen/Vadym Kolensnik met 1734,68 punten. Het Amerikaanse tweetal pakte de tweede zege van dit seizoen en daarmee een plek in de finale. Het zilver en brons gingen naar Loicia Demougeot/Theo le Mercier uit Frankrijk (162,70 punten) en Ekaterina Katashinskaia/Aleksandr Vaskovich uit Rusland (162,19 punten).

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan