Ze trainen bij dezelfde kunstrijvereniging in Dordrecht, zijn een stelletje én maken deze week allebei hun debuut op de ISU Junior Grand Prix. In het Poolse Gdansk vervult Dani Loonstra de derde startplek bij de vrouwen en bij de mannen houdt Didier Dijkstra voor het eerst in jaren de Nederlandse eer hoog.

Gestoken in hun nieuwe oranjekleding lopen Dijkstra en Loonstra door de Sportboulevard Dordrecht. Ze trainen samen bij Kunstrijvereniging De Drechtsteden (DDD) en maken nu tegelijkertijd hun debuut in het hoogste internationale wedstrijdcircuit bij de junioren. "Op het moment dat dit oranje jasje binnenkwam, besefte ik me: ik kom straks uit namens Nederland en niet iedereen wordt uitgezonden. Dat is wel cool", vertelt Loonstra.

Het afgelopen seizoen is het hard gegaan met de 14-jarige kunstschaatsster. Ze kwam voor het eerst uit in de juniorencategorie, werd vierde op het NK tijdens de Challenge Cup in Den Haag en behaalde meteen haar punten voor het WK junioren. "Ik was daar helemaal niet op gefocust en wist niet eens wat ik moest halen. Iemand kwam naar mij toe en zei: je hebt je WK-punten gehaald!", zegt ze met een grote glimlach.

Op de eerste Junior Grand Prix van dit seizoen in Courchevel debuteerde Lindsay van Zundert en Lenne van Gorp startte op de derde wedstrijd in Riga. Beiden slaagden er niet in om in de top-tien te eindigen, waardoor Loonstra de derde startplek voor Nederland mocht invullen. "Ik vond het vervelend dat ik er zelf niets aan kon doen, maar gewoon moest afwachten. Het is wel goed dat er drie verschillende mensen op deze wedstrijden staan. Als je steeds dezelfde stuurt, is er ook maar een persoon die vooruit komt."

Nieuwe stap
Voor de eveneens 14-jarige Dijkstra was het ook spannend of hij naar Gdansk mocht. In het vorige seizoen heeft hij wel voldaan aan het puntencriterium van de ISU, maar niet aan de technische eisen om uitgezonden te worden naar een Junior Grand Prix. "Ik moest mijn korte en lange kür laten zien aan de selectiecommissie van de KNSB en die heeft uiteindelijk het groene licht gegeven", vertelt hij. "Op dat moment was ik gestrester dan nu, haha." De uitzending van de eerste Nederlandse junior sinds 2016 is vooral bedoeld als stimulans in zijn ontwikkeling.

"Ik ben wel toe aan een nieuwe stap", zegt Dijkstra, die dit seizoen voor het eerst uitkomt bij de junioren. "Er zijn niet zoveel tegenstanders in Nederland en het merendeel staat niet op het NK. Ik ben inmiddels drie jaar op rij in verschillende categorieën nationaal kampioen geworden, en dat is nog steeds heel leuk, maar het voelt alsof ik het niet echt heb behaald. Bij de junioren zijn wat meer Nederlandse rijders, maar ik heb geen idee waar ik sta in het internationale deelnemersveld."

Het tweetal gaat dan ook zonder hooggespannen vooruitzichten naar Polen. "Samen is beter dan alleen", lacht Loonstra. "Je hebt steun aan elkaar", vult Dijkstra aan. "Veel mensen zeggen: niemand verwacht de eerste keer wat van je. Toch blijft het spannend", vervolgt Loonstra. "Ik weet dat ze mij sturen om ervaring op te doen en ik probeer geen onhaalbaar doel te stellen. Het gaat erom dat ik laat zien wie ik ben en wat ik kan." Dijkstra: "Als ik niet weet of ik nog een plekje kan stijgen, hoef ik me daar ook niet druk over te maken. Ik wil ervan genieten, dan gaat het automatisch veel beter."

Starten op de Junior Grand Prix is een van de grote doelen geweest voor Loonstra sinds ze als vierjarige begon met kunstschaatsen. "Ik keek naar die wedstrijden op televisie en dacht: wow, daar wil ik ook aan meedoen. Er zullen straks ook beginners zijn met datzelfde gevoel, en die kijken dan naar mij! Ik ben geen klein meisje meer dat een paar keer heen en weer rijdt op een ijsbaan. Als je daarover nadenkt, is dat wel tof."

De Junior Grand Prix begint donderdag met de korte kür voor zowel Loonstra als Dijkstra. Vrijdag volgt de vrije kür bij de vrouwen en de mannen sluiten zaterdag af met de lange kür.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 18 sep om 18:00