Tickets
Shop
Nieuws 01 okt 2019

Schouder verstoort voorbereiding van Letitia de Jong: 'Timing is vervelend'

Met een mitella om haar schouder zat Letitia de Jong dinsdag aan tafel tijdens de perspresentatie van Team IKO in Thialf. De sprintster kwam afgelopen vrijdag ten val in de training en daarbij raakte haar linkerschouder uit de kom. De deadline voor herstel is duidelijk: het World Cup kwalificatietoernooi, dat begint op 1 november.

Foto : Soenar Chamid

"Ik deed een startje en kwam na 80 meter waarschijnlijk met een punt in het ijs", legt De Jong uit. De Friezin viel voorover en ving de klap op met haar arm waardoor de schouder uit de kom ging. Dankzij de voorwaartse snelheid kwam ze vervolgens ook nog in de boarding terecht. "Dat is niet heel gunstig geweest", glimlacht ze. "Ik dacht vooral: hoe krijgen we die schouder er zo snel mogelijk weer in? Niemand in Thialf kon helpen dus ik moest naar het ziekenhuis. Het heeft wel even geduurd voordat die schouder weer goed zat."

Na de valpartij is De Jong niet meer op het ijs geweest, maar ze heeft wel wat aangepaste krachttraining gedaan en binnen gefietst. "We zoeken op dit moment de grens op van de balans tussen zoveel mogelijk rust geven zodat het vocht weg kan gaan en aan de andere kant zo snel mogelijk weer functioneel bewegen." Een schouder uit de kom maakte De Jong drieënhalf jaar geleden ook mee, na een flinke klap tegen de boarding. "Soms is het beter dat je niet weet wat er nog gaat komen. Maar wellicht is het nu een sneller hersteltraject."

Er is een duidelijke deadline voor de revalidatie: het World Cup kwalificatietoernooi. Vijf weken om te herstellen is krap, maar niet onrealistisch, meent De Jong. "Ik bekijk het van dag tot dag met de medische staf. Het zou fijn zijn als ik de World Cups kan rijden zodat je meegaat in die cyclus en vanaf daar elk weekend beter word. De timing is heel vervelend, maar fysiek ben ik in orde. De basis is goed en dat is natuurlijk ook niet in een keer weg." Haar doelen komen wat dat betreft ook niet in gevaar door deze blessure. De focus ligt op de tweede helft van het seizoen.

Wereldtop
De tegenslag volgt op een goede zomer en een succesvolle winter voor De Jong. Ze debuteerde op het EK Sprint en de WK Afstanden. In Inzell veroverde ze de wereldtitel op de teamsprint met Jutta Leerdam en Janine Smit. Op het KPN NK Sprint dook De Jong voor het eerst onder de 38 seconden op de 500 meter. "Het was geen perfecte race, maar dat is vaak zo als je door grenzen heen gaat. Bij vlagen heb ik een heel hoog niveau laten zien, maar het was ook grillig. Ik hoop dat die 37,7 mijn basisniveau word en daarnaast ook uitschieters kan hebben. Het afgelopen seizoen heeft mij laten zien dat de wereldtop niet ver weg is."

Na de evaluatie van het vorige seizoen heeft De Jong een opvallende verandering doorgevoerd: ze probeerde de zogeheten downstart. "Ik ben altijd bezig met details en dat vind ik ook het leuke aan topsport. De downstart kan meer stabiliteit geven, omdat je in de juiste houding zit. Op het zomerijs ben ik er gelijk mee begonnen en heb ik de tijd gehad om het aan te leren. Of ik die start ga houden, hangt hiervan af", zegt ze wijzend naar haar schouder. "Maar in principe wel." De Jong is niet de enige die de downstart aan het testen is. "Of het aanstekelijk werkt? Ik heb het er eigenlijk met niemand over gehad dus ik denk dat het toeval is, haha."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan