Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 03 okt 2019

Dilemma's met Marcel Bosker: 'Ik sta bekend om mijn bietenburgers'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Marcel Bosker.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam: Marcel Bosker
Geboorteplaats: Schöftland, Zwitserland
Geboortedatum: 19-01-1997
Team: TalentNED
Opmerkelijk: Bosker verhuisde op zijn veertiende naar Nederland om volledig voor het schaatsen te gaan. In 2018 veroverde hij brons op het WK Allround in Amsterdam en werd Europees kampioen op de ploegenachtervolging. Afgelopen seizoen pakte hij de wereldtitel op de ploegenachtervolging. 
Instagram: @marcelbosker

Dilemma's
1500 meter of 5000 meter
"De vijf kilometer ligt me momenteel iets beter dan de 1500 meter. Op de 5000 meter heb ik mooie dingen laten zien. Het afgelopen seizoen kwam de snelheid bij mij lastig waardoor de 1500 meter soms wel ging en soms totaal niet. Ik vind beide afstanden heel mooi en denk dat ze mij allebei ook liggen, zolang ik technisch goed schaats op de 1500 meter."

WK Allround of WK Afstanden
"WK Allround. Ik vind het allrounden heel mooi en het wordt in Nederland gezien als het belangrijkste. Maar met de Spelen is dat allemaal anders. Een olympische titel telt voor elke andere titel. Je wilt een sterke afstand hebben en allround goed kunnen schaatsen. Dat is het mooiste. Of het elkaar weleens dwars zit? Ja, soms is het lastig. Ik zit in een allroundteam, dan kies je er toch voor om een sprinttraining te doen. Een langeafstandsspecialist kan zich volledig focussen op een vijf of tien kilometer. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Het is jammer dat het allrounden een beetje onder druk staat. Voor veel landen snap ik het wel, want de Spelen is alles voor iedereen. De WK Afstanden komen wat dat betreft dichter in de buurt dan een WK Allround. Ik zou het wel goed vinden als ze een oplossing kunnen vinden om het allrounden weer wat aantrekkelijker te maken. Maar hoe ze dat moeten doen, weet ik zo een-twee-drie niet."

Thuis koken of uit eten
"Beiden. Ik denk dat ik goed kan koken: lekker en uitgebreid en ook weleens speciale dingen. Maar als je van eten houdt, en dat doe je meestal als sporter omdat je veel eet, is het ook lekker om uit eten te gaan en nieuwe dingen te proberen. Mijn specialiteit? Ik sta bekend om mijn bietenburgers. Als we op trainingskamp zijn, moet ik vaak wel een keer bietenburgers maken voor iedereen. Op de barbecuesessies draag ik zo mijn steentje bij."

Hond of kat
"Ik vind ze allebei leuk, maar ik zou zelf niet gauw een huisdier nemen omdat ik allergisch ben voor de haren. Ik heb best veel last van hooikoorts en daardoor kan ik ook gevoelig reageren op dierharen en huisstofmijt. Ik vind ze superschattig, maar als ik lang bij iemand thuis ben die huisdieren heeft, moet ik vooral veel niezen en dat is toch minder prettig."

Dit bericht bekijken op Instagram

WERELDKAMPIOEN!!! 💪🥇

Een bericht gedeeld door Marcel Bosker (@marcelbosker) op

Kunstijs of natuurijs
"Allebei zijn wel mooi, hè? Ik zou het mooi vinden als we grotere wedstrijden meer op natuurijs zouden schaatsen of op een onoverdekte baan. Maar ik snap dat dat wellicht niet eerlijk is. Twee jaar geleden heb ik de Zwitserse kampioenschappen gereden op natuurijs in St. Moritz op 1800 meter. Ik denk dat dat een van de mooiste wedstrijden is die ik geschaatst heb. Als er natuurijs in Nederland ligt, ga ik al gauw proberen te schaatsen. Zeker als het een beetje goed weer is, min drie of vier graden met een zonnetje erbij. Maar het is ook prachtig om op heel goed ijs in Salt Lake City te rijden. Als je dan snelheden haalt die je nooit had verwacht, geeft dat ook een kick."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Wereldkampioen. Iedereen zegt hetzelfde: een wereldrecord kan weer worden verbroken, wereldkampioen ben je voor altijd. Maar als je een wereldrecord rijdt, heb je natuurlijk wel iets speciaals gedaan. Het allermooiste is om wereldkampioen te worden in een wereldrecord. Dat gaan we komend seizoen denk ik veel zien (op de WK Afstanden in Salt Lake City, red.). Bij de wereldbekerfinale van vorig jaar in Salt Lake City was ik bezig met mijn warming-up voor de vijf kilometer terwijl de 500 meter aan de gang was. Ik zag Kulizhnikov rijden en dacht: hoe kun je zo hard en strak door die binnenbocht gaan? Dat zijn wel races die ik later terugkijk om te zien hoe hij dat doet."

Zomer of winter
"Winter, zonder twijfel. Ik kan lekker schaatsen en ik hou ervan als het koud is. De winter is knus en gezellig, met de kachel aan op de bank naar de televisie kijken. Daar ben ik vroeger mee opgegroeid in Zwitserland. Veel sneeuw en ijs, vanaf oktober heerlijk koud. Als het in Nederland dertig graden is, houdt het voor mij al snel op. Dan raak ik oververhit."

Concert of festival
"Ik ben nog nooit bij een concert geweest, dus ik weet niet hoe dat is. Ik luister naar muziek omdat ik het mooi vind, maar heb vaak geen idee wie de artiest is. Ik kijk dus ook niet uit naar nieuwe muziek van een bepaalde artiest. Ik ben nu een paar keer naar bijvoorbeeld Kingsland Festival in Groningen geweest, maar het is niet zo dat ik in de zomer sta te springen om elk weekend bij een festival te zijn."

Dit bericht bekijken op Instagram

🇨🇭👌

Een bericht gedeeld door Marcel Bosker (@marcelbosker) op

Shorttrack of inlineskaten
"Skeeleren. Dit is pas het tweede seizoen dat we shorttracktrainingen doen en skeeleren doe ik al vanaf het moment dat ik begon met schaatsen. Shorttrack geeft wel een nieuwe prikkel: je leert er betere bochten van schaatsen en meer te durven. Bovendien houd je het ijsgevoel. Skeeleren is gewoon training, maar ik vind het mooi om lange blokken te rijden en in de training koers te maken met mijn ploeggenoten. Zolang het niet te hard waait, vind ik alles prima haha."

Dansen of zingen
"Oei… Ik denk dat ik in beiden niet goed ben. Wat ik leuker vind? Geen idee. Op een feestje dans of zing je wel mee, maar dat doe ik thuis niet. Wat dat betreft ben ik iets rustiger dan veel mensen denken. Liever op een terrasje wat drinken met tapas erbij dan naar de kroeg gaan."

Boek lezen of film kijken
"Film kijken. De meeste genres vind ik prima, behalve horror. Dat trek ik totaal niet. Ik kan helemaal niet schrikken, dan word ik agressief en boos op iedereen. Moeten we niet hebben."

Kampioen voor een ander land of vierde als beste prestatie
"Schaatsen is een individuele sport en uiteindelijk wil je kampioen worden. Het liefst voor Nederland natuurlijk. Maar het zou niet veel uitmaken voor welk land je het doet, al zal niet iedereen het met mij eens zijn. Je moet als sporter voor jezelf kiezen. Ik heb respect voor Ted-Jan Bloemen, dat hij dit heeft kunnen doen en nu zo goed is geworden. Ik heb destijds ook voor mezelf gekozen en de stap 'andersom' gemaakt, van Zwitserland naar Nederland. In Zwitserland zou de weg naar een goede schaatser worden veel moeilijker zijn. Ik was al geen talent die iedereen aan gort reed en moest echt leren schaatsen. De faciliteiten en kennis in Nederland vind je niet in andere landen."

Surfen of skiën
"Skiën. Van jongs af aan heb ik dat altijd gedaan, want ik ben opgegroeid in de bergen. Of skiën nog een taboe is onder schaatsers? Als je het riskant vindt, moet je thuisblijven of iets anders doen in je vakantie. Maar ik ski al zo lang dus voor mij is het geen risico meer. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt en bijvoorbeeld niet met 140 kilometer per uur van de berg af sjezen."

Mass start of ploegenachtervolging
"De ploegenachtervolging. Ik vind dat een mooie afstand. Het is een prikkel voor de individuele afstanden en ik denk dat de team pursuit nog iets hoger in de belangstelling staat dan de mass start. Ik vind het gedrang bij de mass start nog een beetje eng, zeker als het op een eindsprint aankomt. De ervaren marathonmannen weten zich zo makkelijk te positioneren. Ik moet dus iets verzinnen om een sprint te voorkomen en dat lukt niet altijd. Of ik mezelf als vaste waarde zie op de ploegenachtervolging? Jawel, je wordt niet voor niets wereldkampioen. De team pursuit lijkt op een drie kilometer en daarop ben ik Nederlands recordhouder. Ook al telt die afstand officieel niet, haha. En dan zijn nog een aantal goede rijders. Het is aan de bondscoach om te beslissen wie gaan rijden."

Roger Federer of Rafael Nadal
"Uiteraard Federer. Ik heb hem een keer ontmoet in Zwitserland toen ik twaalf of dertien jaar was. Wij waren aan het trainen op het 'Papendal van Zwitserland' en daar was Federer ook op trainingskamp. Hij was in de kantine eten aan het halen. Ik vond het natuurlijk hartstikke eng, want ineens staat de grootste sporter van Zwitserland voor je. We hebben eventjes gepraat, maar ik weet niet meer waarover. Waarschijnlijk wat voor sport ik deed en dat soort dingen. Zoiets vergeet je nooit meer. Mijn moeder volgt het tennis dus ik kreeg het ook altijd mee."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm erop
"In slechte vorm erop. Je wilt toch wedstrijden schaatsen en meedoen in plaats van dat je denkt: dit had ik ook gekund. Maar in Nederland haal je geen races in slechte vorm, dus wat dat betreft hoeft niemand bang te zijn als je voor Nederland rijdt, haha."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan