Een baanrecord in Thialf, het was iets wat Jorrit Bergsma nog nooit was overkomen. Op de voorlaatste dag van 2018 greep de 32-jarige stayer van Team easyJet zijn kans bij de KPN NK Afstanden. Op zijn favoriete 10 kilometer snoepte de Fries het vijf jaar oude baanrecord van Sven Kramer af. "Dit is toch wel heel bijzonder", aldus een trotse Bergsma.

Met een tijd van 12.43,70 was hij anderhalve seconde sneller dan Kramer destijds (12.45,09) was. Bergsma had er vooraf totaal geen rekening mee gehouden dat zoiets zou kunnen gebeuren. Pas in de laatste rondes hoorde hij via de speakers dat hij in de buurt ging komen van het baanrecord. "Ik had nog wat over op het laatst en dacht: oké, dan geven we nog even alles. Dat ik de snelste man ooit in dit stadion ben, is iets heel speciaals en iets om heel trots op te zijn."

Bergsma plaatste zich vrijdag al als tweede voor de WK Afstanden door een goede 5 kilometer neer te zetten. Het gaf hem veel vertrouwen op weg naar de 10 kilometer van zondag. "Ik wist dat de vorm groeiende was, maar ik had niet gedacht dat ik nu al zó goed zou zijn. Ik rijd nagenoeg dezelfde tijd als op de Olympische Spelen waar ik zilver won. Ja, het begint ergens op te lijken", zegt Bergsma lachend. De voormalig olympisch kampioen op de langste afstand pakte het dit seizoen iets anders aan dan voorgaande jaren.

Foto : Sander Chamid

Afleiding
Na een intens olympisch seizoen deed Bergsma even een stapje terug. Hij werd in oktober vader van een zoontje (Brent) en besloot de eerste World Cups van het seizoen over te slaan om er voor zijn gezin te zijn. Daardoor had Bergsma ook wat meer tijd voor zijn andere liefde, de marathon. "Soms is het helemaal niet vervelend om een World Cup over te slaan", aldus Bergsma, die zich bij de World Cup in Polen dit seizoen voor het eerst internationaal liet zien.

Hij reed de 10 kilometer in de B-groep en reed de snelste tijd van alle deelnemers (inclusief A-groep). Ook bij de World Cup in Heerenveen was Bergsma in goede vorm. Hij werd op de 5 kilometer vijfde en nam het vertrouwen mee naar de NK Afstanden, waar hij dus imponeerde met een baanrecord. Of de komst van Brent met zijn huidige vorm te maken heeft, durft hij niet te zeggen. "Er komt iets in je leven wat je veel blijdschap geeft, maar ook veel afleiding. De arbeid-rust verhouding moet je goed indelen en daarnaast moet je je kunnen focussen op het schaatsen. In het begin moest ik daar mijn weg in vinden, maar dat gaat nu best goed."

"Ook begin je wat meer te relativeren en wordt het schaatsen onbewust wat onbelangrijker", vervolgt Bergsma, die er in vergelijking met een jaar eerder veel beter voor staat. Vorig jaar miste hij op het OKT een olympisch ticket op de 5 kilometer en kwam hij uit één van zijn mindere fases uit zijn loopbaan. De World Cup in Heerenveen viel hem vorig jaar wegens omstandigheden flink tegen en bij de World Cup in Calgary was hij ondanks een griepje toch van start gegaan. "Toen werkte ik me fysiek tegen. Ik bouwde daardoor helemaal geen zelfvertrouwen op richting het OKT."

Foto : Sander Chamid

Opsteker
Hij stelde uiteindelijk een olympisch ticket voor de 10 kilometer veilig. In PyeongChang kon hij weliswaar zijn olympische titel niet verdedigen, maar pakte hij achter de Nederlandse Canadees Ted Jan Bloemen toch nog een zilveren medaille. De tijd die hij daar reed (12.41,98) was vergelijkbaar met de tijd zondag in Thialf. "Ja, dit is een mooie opsteker voor de rest van het seizoen."

Natuurlijk gaat Bergsma voor zijn derde individuele wereldtitel, maar eerst wacht dinsdag het KPN NK Marathon. In Groningen hoopt hij namelijk zijn tweede nationale titel op kunstijs te pakken. "Ik zou hem heel graag willen winnen, maar het peloton is sterker dan ooit. Niemand geeft elkaar de ruimte en in de sprint ga ik hem niet winnen. Desalniettemin gaan we er een hele mooie wedstrijd van maken!"

Door Rijcko Treep - Laatste update op 02 jan 2019 om 11:35