Tickets
Shop
Nieuws 22 nov 2019

Opnieuw baanrecord voor Roest: 'Ik wilde hem graag verslaan'

Voor de tweede keer op rij stond Patrick Roest bovenaan het treetje van de 5 kilometer. Na de World Cup in Minsk was de 23-jarige rijder van Team Jumbo-Visma ook de snelste (6.19,38) in Tomaszow Mazowiecki. Hij hield de Rus Danila Semerikov iets meer dan een seconde achter zich. "Ik wilde hem graag verslaan."

Foto : Martin de Jong

Dat Roest zijn concurrent uit Rusland graag wilde verslaan, had vooral te maken met het feit dat Semerikov vorig jaar tijdens een World Cup in Thialf het baanrecord van Roest op de 5 kilometer afpakte. Semerikov, die in Polen een rit eerder aantrad dan Roest, kreeg het in de Lodowa Arena voor elkaar (tijdelijk) het baanrecord in handen te hebben. "Ik weet dat hij een gevaarlijke man is. Hij is soms wat wisselvallig, maar op een goede dag kan hij sneller zijn dan ik."

Dat lukte de 25-jarige Rus vrijdag nét niet, want Roest reed 1,08 seconden sneller en pakte zodoende het baanrecord af. "Het gaat mij vooral om winnen en dan maakt het mij niet zoveel uit of het nou wel of geen baanrecord is." Roest deed het deze keer wel iets rustiger aan dan andere keren. "Als je hier kapot gaat, wordt het alleen maar zwaarder op dit ijs. Je moet dus een tempo kiezen dat je lang kunt volhouden. Dat lukte wel redelijk, maar het laatste rondje was echt zwaar."

Voor de Lekkerkerker was het alweer zijn vierde individuele World Cup-zege uit zijn nog prille carrière. Of beter gezegd, pás zijn vierde World Cup-zege. Zelf was hij de tel al kwijtgeraakt. "Ik dacht dat ik er drie had gewonnen", vroeg hij zich hardop af. "Ach, zo'n World Cup is mooi om te winnen, maar het zegt weinig. De grote prijzen worden pas aan het eind van het seizoen verdeeld en dan moet je er echt staan."

Voor Roest draait het dit seizoen hoofdzakelijk om de EK Afstanden in Heerenveen, de WK Afstanden in Salt Lake City en het WK Allround in Hamar. Het wereldbekerklassement interesseert hem niet zoveel, ondanks dat hij na twee afstandszeges fier aan de leiding gaat. "Het is mooi meegenomen, maar het klassement winnen wordt sowieso lastig als je Nagano overslaat. Voor mij is het belangrijkst dat ik de wereldbekerfinale in Heerenveen mag rijden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan