Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2019

Nuis vs. Krol garant voor spektakel: 'We zetten elkaar op scherp'

Foto : Sander Chamid

Kjeld Nuis vs. Thomas Krol, het staat inmiddels garant voor spektakel op de 1500 meter. Na hun sensationele ontmoeting tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City was het tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi van zaterdag weer zover. Het leverde de ploeggenoten in Thialf allebei een ticket op naar de wereldbeker.

En dat terwijl de race van de mannen van Jumbo-Visma niet vlekkeloos verliep. Een valse start, punt in het ijs, en ingetrokken diskwalificatie verder staan ze echter fier bovenaan de uitslag. Met miniem verschil: Nuis won de rit in 1.44,71 terwijl Krol 1.44,73 noteerde. 

"Wij halen het beste in elkaar naar boven, we zetten elkaar op scherp", blikt Krol terug na de race. "Vandaag was dat misschien zelfs iets té. Dat dwingt je soms een beetje tot foutjes en dat gebeurde ook. We maakten er samen een beetje een zooitje van. Er zit nog veel meer in en dat gaan we later in het seizoen laten zien." 

 

Nuis maakte het al helemaal spannend voor zichzelf door met een knap staaltje acrobatiek op de been te blijven bij het uitkomen van de tweede bocht. De olympisch kampioen trapte met zijn schaats in het ijs en ving zichzelf op, maar overschreed door zijn halsbrekende manoeuvre wel de lijn. "Toch het skaten van vroeger, hè", zegt Nuis lachend over de kunstgreep. "Ik verprutste het helemaal in die bocht en daar pak je op de 1500 meter je topsnelheid. Dat maakt of breekt je race. Ik wilde er ook eigenlijk mee stoppen, maar ik hoorde Jac zo hard schreeuwen dat ik moest doorrijden. Dat heb ik toen maar gedaan, met twee armen op mijn rug."

Ondanks de flinke misser zette Nuis dus wel de snelste tijd neer. Terwijl hij zijn schaatsen uittrok, was er op het middenterrein druk juryoverleg. Aanvankelijk was het oordeel onverbiddelijk: diskwalificatie. Coach Jac Orie en Nuis tekenden protest aan en binnen een kwartier was de maatregel teruggedraaid, tot grote opluchting van de Zuid-Hollander. "Het was een rommelige rit en een emotionele rollercoaster na de finish, maar ik ben blij dat de jury inzag dat ik geen andere keuze had en dat ik als snelste Nederlander naar de World Cups ga", vat Nuis samen. "Naar omstandigheden ben ik blij, maar ik had 1.43 willen rijden."

Ook Patrick Roest, Marcel Bosker en Sven Kramer wisten op plek drie, vier en vijf een startbewijs voor de wereldbeker veilig te stellen. Koen Verweij eindigde als zesde en had door de aanvankelijke diskwalificatie even zicht op een ticket, maar dat ging in rook op. Jan Blokhuijsen kwam in zijn race ten val en greep wederom naast een wereldbekerticket.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan