Tickets
Shop
Nieuws 10 mrt 2019

Nuis en Takagi noteren wereldrecords op 1500 meter

Kjeld Nuis heeft bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City voor de tweede keer een wereldrecord op zijn naam gezet. De tweevoudig olympisch kampioen noteerde op de 1500 meter een tijd van 1.40,17 en pakte daarmee het wereldrecord van Denis Yuskov af. Thomas Krol eindigde kort daarachter tweede.

Foto : Huub Snoep

Yuskov, die achter de Nederlanders als derde eindigde, noteerde in december 2017 een tijd van 1.41,02. Nuis reed in de tweede rit tegen Krol en ging als een raket weg. Zijn voorsprong op het wereldrecord was gigantisch, maar in de laatste ronde ging het nog bijna mis voor Nuis. De sprinter kon ternauwernood op zijn benen blijven staan en reed vervolgens naar een razendsnelle tijd. Krol was met 1.40,54 ook waanzinnig snel. 

Patrick Roest eindigde in een persoonlijk record als zesde en dankzij die tijd heeft hij de eerste plek op de Adelskalender van Shani Davis overgenomen. Davis voerde die ranglijst sinds maart 2009 aan en is hem nu - tien jaar later - kwijt aan de wereldkampioen allround. Roest is de tiende Nederlander die deze Adelskalender aanvoert.

Bij de vrouwen reed Miho Takagi een wereldrecord op de 1500 meter. De Japanse zag in rit vier Brittany Bowe het wereldrecord van Heather Bergsma (1.50,84) verpulveren (1.50,32), maar Bowe kon niet lang genieten van haar record. Takagi ging met 1.49,83 onder de tijd van de Amerikaanse, die zaterdag het wereldrecord op de 1000 meter nog had gepakt. Ireen Wüst werd vierde in een tijd van 1.50,70 en snoepte het nationale record van Marrit Leenstra af.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan