Tickets
Shop
Nieuws 15 nov 2019

Marrit Leenstra: 'Denk dat mijn baanrecord verpulverd gaat worden'

Foto : Sander Chamid

De internationale schaatstop strijkt komend weekend neer in Minsk, waar de eerste World Cup van het seizoen wordt verreden. De laatste keer dat de Wit-Russische hoofdstad in World Cup-verband werd aangedaan, was in maart 2018. Dat was tevens de laatste wedstrijd van Marrit Leenstra, die na deze World Cup haar schaatsen verruilde voor haar studieboeken.

De 30-jarige Leenstra, die inmiddels druk is met het afronden van haar stage, kijkt in meerdere opzichten met een goed gevoel terug op de World Cup in Minsk. Tijdens haar afscheidswedstrijd wist ze voor de tweede keer in haar carrière een World Cup over 1000 meter te winnen. "Ik dacht toen dat het mijn eerste wereldbekeroverwinning op de 1000 was", zegt Leenstra glimlachend via de telefoon. Haar eerste zege op de 1000 meter boekte ze in 2014 tijdens de World Cup in Obihiro.

"Het gebeurde niet zo vaak dat ik won en al helemaal niet op de 1000 meter. Als ik er nu zo aan terugdenk, is het helemaal speciaal dat ik in mijn laatste wedstrijd wist te winnen." Voor Leenstra was het een daverende verrassing dat de kilometer in Minsk haar nog zo goed af ging. "Ik weet nog dat het een heel vol weekend was en alle races in twee dagen werden gepropt", vervolgt de Friezin.

"De 1000 meter was drie kwartier na de team pursuit waar we (Leenstra reed samen met Lotte van Beek, en Melissa Wijfje) tweede waren geworden. Ik had zelfs nog een kleine aanvaring met iemand dat ik niet bij de prijsuitreiking was, maar ik wilde me voorbereiden op de 1000 meter. Dat ik op deze afstand nog potten zou breken, had ik echt niet verwacht."

Foto : Soenar Chamid

Baanrecord
Als kers op de taart pakte ze ook nog het baanrecord. Leenstra, wiens olympische jaar sowieso al geslaagd was door het halen van een individuele medaille op de Olympische Spelen, snelde in de Minsk Arena naar een tijd van 1.15,82. "Als ik die tijd zie, denk ik: was dat toen een baanrecord? Het was de laatste wedstrijd van het seizoen en bij iedereen was de tank behoorlijk leeg. Het is leuk dat ik hem nu nog heb, maar dit weekend gaat hij verpulverd worden."

Leenstra heeft wel haar vermoedens wie dat dit weekend kan gaan doen. "Ik denk Jorien ter Mors of Brittany Bowe. Ik vind het heel knap dat Jorien na een jaar afwezigheid alweer zo hard rijdt. Sowieso heb ik het idee dat iedereen sinds vorig jaar veel harder is gaan rijden. Het is tevens de eerste World Cup van het seizoen en iedereen is nog fris. Ja, het baanrecord gaat er zeker aan!"

Of ze stiekem nog verlangt naar een rentree op het ijs? Het antwoord volgt snel: "Nee, het schaatsen was superleuk, maar ik doe nu ook iets wat ik heel erg leuk vind." Ze volgt het schaatsen nog wel en dan ziet ze dat er snelle tijden worden gereden. "Natuurlijk ben je dan benieuwd hoe je het zelf gedaan zou hebben, maar het is niet dat ik het nu mis. Of ik nog weleens op het ijs heb gestaan? Vorig jaar twee keer, maar dat is niet echt veel hè?"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan