Na een spannende strijd heeft het Gewest Friesland afgelopen weekend de Residentie Cup gewonnen. Op De Uithof in Den Haag bleef de noordelijke provincie het Gewest Noord-Holland/Utrecht en het Gewest Zuid-Holland voor.

De Residentie Cup is een intergewestelijke teamwedstrijd tussen B- en A-junioren. De negen deelnemende gewesten vaardigen elk zes dames en zes heren af en per onderdeel zijn punten te verdienen. Het format is sinds vorig seizoen gewijzigd en het eindklassement werd dit jaar opgemaakt over een 500 meter, 1000 meter en een team sprint. Al meer dan veertig jaar wordt er gestreden om de wisselbeker en net als in 2017 ging de winst naar Gewest Friesland. 

Het eerste team van het Gewest Noord-Holland/Utrecht eindigde nipt voor het Gewest Zuid-Holland op de tweede plaats. Naast de bokaal mochten de winnaars ook nog een geldbedrag, beschikbaar gesteld door Tommies gezonde snackgroenten van Healthy Team, in ontvangst nemen. Organisator Ger Boelsma wil hiermee de gezonde leefstijl niet alleen bij de rijders van RTC Zuidwest, maar ook bij de talenten uit andere delen van het land onder de aandacht brengen en de Residentie Cup nog aantrekkelijker maken.

Behalve de teamwinst werd er ook gestreden om individuele tickets voor het NK Junioren Sprint en het NK Junioren 3 kilometer. Daarnaast geldt de Residentie Cup als plaatsingswedstrijd voor de eerste twee Junior World Cups in Bjugn (Noorwegen) en Enschede. De beste drie geklasseerde rijders op de 500 en 1500 meter plaatsten zich voor de eerste twee Junior World Cups. Bekijk hieronder wie zich rechtstreeks hebben geplaatst.

500 meter dames
1. Femke Kok
2. Marrit Fledderus
3. Maud Lugters

500 meter heren
1. Sebas Diniz
2. Jarle Gerrits
3. Rem de Hair

1500 meter dames
1. Robin Groot
2. Myrthe de Boer
3. Merel Conijn

1500 meter heren
1. Jur Veenje
2. Jordy van Workum
3. Kai in 't Veld

Beau Snellink is als laatste mannelijke rijder aan de selectie toegevoegd. De begeleidingsstaf bestaat uit coaches Arnold van der Poel (RTC Zuidwest) en Stefano Donagrandi (RTC Midden) en fysiotherapeut Stefan Verheijen.