Tickets
Shop
Nieuws 02 mei 2019

Heerde prooi voor Ariëns en Kamminga: 'Mooi dat de marathon weer opkomt'

In zijn toekomstige woonplaats Heerde heeft Crispijn Ariëns donderdag de zege in de skeelertweedaagse gepakt. In de door Bart Swings gewonnen koers had de marathonspecialist genoeg aan de derde plaats om de winnaar van de Klim van Steenwijk, Gary Hekman, voorbij te gaan. Bij de dames sloeg Manon Kamminga een dubbelslag door zowel de dagzege als de eindzege te pakken.

Foto : Hidde Muije

De aanwezigheid van Swings in Heerde was voor de overige deelnemers reden om veelvuldig aan te vallen. Met name Ariëns gooide meer dan eens de knuppel in het hoenderhok. "Hij heeft gewoon meer snelheid dan ik, al is het niet onmogelijk als je met hem naar de streep rijdt", luidde diens analyse. Halverwege de koers leek het Ariëns gelukt. Samen met Casper de Gier bleef hij over van een oorspronkelijke kopgroep van vijf, zonder Swings en de winnaar van woensdag Gary Hekman.

Hekman en Swings zetten vervolgens gezamenlijk de achtervolging in, zo nu en dan met hulp van afzakkende ploegmaten van Hekman. Het was echter Swings die als enige met succes de sprong naar voren maakte, waarop de Belg zowel De Gier als Ariëns in de eindsprint versloeg. "Ik was niet bang dat ik niet meer van voren zou geraken. Het was meer een kwestie hoeveel man ik mee zou nemen. Gelukkig kon ik Gary achter me laten."

De Leuvense inlineskater, die de afgelopen weken ook al bij de buitenlandse Europa Cups aan de start stond, had de wedstrijden in Heerde dit weekend eigenlijk niet op zijn programma staan. "Dit was eigenlijk mijn rustweek, maar voor een marathon in Heerde maak ik graag een uitzondering. Koersen hier is altijd fijn, dus ik heb overlegd met mijn trainer en gelukkig kon ik hierheen", aldus de blije winnaar. 

Kamminga leidt de dans | Foto : Hidde Muije

Waar de koers bij de heren gekenmerkt werd door veelvuldige aanvallen, verliep de koers bij de dames aanmerkelijk rustiger. In de openingsfase van de wedstrijd ondernam Imke Vormeer een aantal moedige pogingen om weg te rijden, waarna ze geteisterd door materiaalpech de koers moest verlaten. Ook Lotte Veenstra ging solo op avontuur. De juniore wist, zonder het te weten, in de tussensprints flink wat prijzen bij elkaar te rijden, maar ook zij werd teruggepakt.

In de onvermijdelijke eindsprint was het Manon Kamminga die de sprint aanging, al kwam op de streep de Duitse Josie Hofmann nog heel dichtbij. Na bestudering van de fotofinish riep de jury Kamminga tot winnaar uit. "Normaal gesproken weet je altijd wie er wint, maar nu wist ik het echt niet. Josie juichte ook niet, dus dat zegt wel hoe dicht het bij elkaar zat", licht Kamminga haar zege toe. Een dag eerder moest ze de zege nog laten aan Marijke Groenewoud.

Dankzij haar overwinning pakte de rijdster van Bont eveneens de zege in het klassement over de marathons van Steenwijk en Heerde. "Het is leuk dat er een klassementje is over een technische wedstrijd als deze en een beulwedstrijd als Steenwijk. Na Steenwijk voelt de volgende dag meestal niet zo lekker, maakt niet uit wat je doet. Ik wilde er wel echt voor gaan, al had ik zware benen, Gelukkig viel het onderweg mee."

Eerste editie
Voor Ariëns, die het klassement bij de heren op zijn naam schreef, was de marathon in Heerde een thuiswedstrijd. De verzameling prijzen die hij onderweg bijeenbracht was indrukwekkend. "Zo hoort het te zijn, met de boodschappentas en televisie naar huis. Het is super om hier te koersen. Het is mooi dat de marathon weer wat opkomt. Ik hoop dat dit een goed begin is en dat het uitgebouwd kan worden."

Ook de andere deelnemers waren na afloop positief over de nieuwe wedstrijd, die voortborduurt op de klassieke marathon in Heerde van een twintigtal jaren geleden. De plaatselijke marathon werd donderdag weliswaar niet zo drukbezocht als in de hoogtijdagen van de wedstrijd, ondanks de kou stond er een respectabel aantal toeschouwers langs het parcours.

Bertus Dokter, voorzitter van de lokale skeelervereniging, kon de avond tevreden afsluiten. "Morgen in de kleedkamer gaat het hierover. Al die junioren die vertellen over hoe leuk het was. Dit eerste jaar was het verrassend eenvoudig om dit te organiseren, hopelijk kunnen we dit de komende jaren met de hulp van onze sponsoren voortzetten." Dokter kon echter nog niet op zijn lauweren rusten. Vrijdagochtend ging de wekker al vroeg om op te bouwen voor de Europa Cup dit weekend. 

Bekijk hier alle uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan