Tickets
Shop
Nieuws 24 apr 2019

Marathon keert terug in Heerde aan vooravond Europa Cup

Oude tijden herleven in Heerde, waar de skeelermarathon in ere wordt hersteld. Op 2 mei zal het inlineskatepeloton weer door de dorpskom razen, net als in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw. De marathon op wieltjes vindt plaats aan de vooravond van de Europa Cup, die van 3 tot en met 5 mei wordt verreden op de Bertus Dokter Piste in Heerde.

Foto : Eline Hooghiemstra

Met deze twee evenementen laat de organiserende Skeelerclub Oost Veluwe (SKOV) zien dat ze het inlineskaten ook in dit jaar na het succesvolle WK weer een stapje verder wil brengen. De marathon in het centrum van Heerde trok indertijd duizenden toeschouwers, maar stierf een stille dood, onder meer door de komst van allerlei verkeersmaatregelen.

Bij SKOV, die intussen een fraaie piste liet aanleggen, bleef altijd het idee sluimeren om zo'n wegwedstrijd weer een nieuwe kans te geven. Dat lukt helaas niet meer op het oude rondje door de dorpskern. "Maar we hebben wel een parkoers kunnen creëren dat dicht tegen het centrum aan ligt", zegt SKOV-voorzitter Bertus Dokter. "Na zo'n twintig jaar is het mooi om weer een beetje leven in de brouwerij te brengen."

De start en finish zijn op de Zwolseweg. Op de deelnemerslijst zullen bekende namen uit binnen- en buitenland prijken. Toezeggingen zijn binnen van onder anderen Crispijn Ariëns, Ingmar Berga, Gary Hekman, Patxi Puela, Bianca Roosenboom en Manon Kamminga.

Dankzij sponsors ligt voor hen een aardig prijzengeld te wachten, dat wordt gecombineerd met de marathon van Steenwijk, die daags tevoren (1 mei) wordt verreden. Steenwijk is sinds jaar en dag een vast nummer op de inlineskatekalender. Heerde hoopt dat met zijn marathon - met gratis entree voor het publiek - ook weer te worden. "We willen het langzaam uitbreiden", zegt Dokter. "Voor deze editie verwachten we 2000 tot 3000 toeschouwers."

Om 16.15 uur beginnen de wedstrijden voor de jeugd, de vrouwen starten om 18.45 uur en het mannenpeloton vertrekt om 20.00 uur.

Europa Cup
Veel van de (inter)nationale cracks zijn volgende week sowieso in Heerde, omdat daar van 3 t/m 5 mei de derde Europa Cup van dit seizoen wordt gehouden. Bij deze wedstrijden, die officieel Holland Cup heten, stonden vorig jaar liefst 26 nationaliteiten aan de start. Dat aantal zal nu, nu het WK niet in Nederland maar in Spanje plaatsvindt, iets lager liggen. Maar nog altijd valt op de piste van SKOV in Heerde volop inline-spektakel te verwachten.

"We hebben nu 400 inschrijvingen binnen, afkomstig uit 21 landen", zegt SKOV-penningmeester Jannes Wolff. Onder de deelnemers aan die Europa/Holland Cup zitten vele nationale toppers en grote buitenlandse namen als Simon Albrecht, Daniel Niero, Francesca Lollobrigida en Sandrine Tas. De wedstrijden beginnen op vrijdag om 12.00 uur en de zaterdag en zondag om 09.30 uur. Een uitgebreid programma is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan