Tickets
Shop
Nieuws 04 mei 2019

Klijnstra: 'Kennelijk kan ik meer dan 100 meters rijden'

Tot haar eigen verbazing wist Moniek Klijnstra het vrijdag tijdens de Europa Cup in Heerde tot haar allereerste finalerace te schoppen. Op de 300 meter reed ze naar een knappe zesde plek, en dat terwijl de Nederlands kampioene op de weg naar eigen zeggen niks te zoeken dacht te hebben op de piste: "Dat is gewoon niet mijn ding, dacht ik. Maar kennelijk kan ik meer dan 100 meters rijden", lacht ze.

Foto : Hidde Muije

Op die 100 meter, een wedstrijd die altijd op het wegparcours verreden wordt, is Klijnstra namelijk al sinds de eerste editie in 2016 onverslaanbaar op nationaal niveau. Omdat het inlineskaten vóór maart van datzelfde jaar met name een training was voor het schaatsen, moest ze in die eerste periode waarin ze trainde bij bondscoach Frank Fiers vooral 'wennen aan de skeelers'. 

Inmiddels heeft Klijnstra zich aangesloten bij het team van Gewest Fryslân, onder leiding van Valentina Berga-Belloni. "Het is een heel andere aanpak bij haar, en dat pakt kennelijk goed uit voor mij. We hebben meer sprinttrainingen en het vertrouwen groeit."

Tijdens de eerste dag van het internationale toernooi in Heerde wist Klijnstra zich als negende (van de twaalf plekken) voor de eindstrijd op de kortste sprintafstand te plaatsen. "In de voorronden maakte ik bij het uitkomen van de bocht nog een slippertje, waardoor ik het rechte stuk niet goed kon doortrekken. Ik ging bijna achterover op mijn kont", lacht ze.

De verschillen zaten in de halve finale binnen een paar tienden, dus coach Berga-Belloni zag de kansen schoon. "Daar moet je er een paar van kunnen hebben, zei ze." Ondanks een niet vlekkeloze race was Klijnstra twee tienden sneller dan in de voorronde, waarmee ze klom naar plaats zes. "Als je gefinisht bent in de snelste tijd ga je toch in de gaten houden wie je voorbij gaan. Ik zag Valentina steeds juichen als iemand langzamer ging, en dat waren er uiteindelijk drie. Het scheelde uiteindelijk ook maar een paar honderdsten met de nummer vijf. Dus ik ben super blij."

Niet verwacht
Met vertrouwen blikt Klijnstra dan ook vooruit op het Nederlands kampioenschap van eind mei in Wervershoof en Medemblik, waar ze haar kansen niet langer alleen op het wegparcours ziet liggen. Of ze nu ook haar zinnen zet op het baantoernooi tijdens een EK of WK? "Ik had gehoopt om op het NK een 100 of 200 meter te winnen, dat is eigenlijk mijn doel dit jaar. Dat ik nu zesde word op een Europa Cup terwijl ik nog nooit finale heb gereden had ik niet verwacht", glundert ze. 

"Ik merk bij een 300 meter dat de eerste 200 meter goed gaan en dat ik daarna in de laatste bocht toch wat foutjes maak. De 200 meter op de baan (onderdeel tijdens de grote toernooien, red.), daar heb ik dus eigenlijk wel vertrouwen in. De 500 meter van de baancompetitie in Heerenveen twee weken geleden ging ook al beter dan ik had verwacht. Dus nu hopen dat ik dit door kan zetten!"

Foto : Hidde Muije

Ook Mulder in finale
De zege op de 300 meter ging naar de Oostenrijkse Vanessa Herzog. Bij de mannen was Jhoan Guzman Bitar de snelste op de 300 meter. De Venezolaan bleef de Duitser Simon Albrecht en de Chileen Lucas Silva voor. Ronald Mulder kon zich bij zijn eerste skeelerwedstrijd van het seizoen niet mengen in de strijd om de podiumplekken. Hij belandde in de finale verdienstelijk op de elfde plek. Onder meer Michel Mulder, Rick Schipper, Janno Botman en Remon Kwant haalden de finale (net) niet.

De junioren hoefden geen voorrondes te rijden en stonden meteen in de finale. Bij de dames reden de Duitse Leonie en Valerie Imhof naar plaats een en twee. Op plaats vier vinden we de beste Nederlandse, Fleur Huls. Bij de jongens reed Radek Fajkus uit Tsjechië naar de snelste tijd, voor Jason Suttels uit België en Tomas Bohumsky uit Tsjechië. Jeroen de Kroon was op plaats zeven de beste Nederlander.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan