Bente Kerkhoff heeft zaterdag haar eerste gouden medaille van de zomer gepakt op de Europa Cup. De juniore reed in Heerde overtuigend naar de overwinning op de puntenkoers. "Het ging eigenlijk heel soepel", lacht ze na afloop. "Ik kwam lekker in mijn slag en het ging gewoon."

In de koers over 25 ronden miste Kerkhoff echter de eerste ontsnapping, waarbij Laura Qualm samen met Charlotte van Laethem uit België en de Portugese Sofia Mathilde Caetano op pad ging. "Er was best een groot gat en ik wilde het niet helemaal in mijn eentje dichtrijden. Dan kan je erna niet alles meer eruit halen", begint ze. Daarom bleef de rijdster van RTC Noordwest tot halverwege koers in het peloton. "Toen dacht ik: als ik nu snelheid maak dan klap ik eroverheen. Dat moet genoeg kunnen zijn."

De rondjes kwamen daarna makkelijk voor Kerkhoff, die haar concurrenten de aansluiting zag missen. "Ik zag nog wel dat ze probeerden erachteraan te komen, maar ze hergroepeerden al snel en gingen alleen nog maar voor de één punt. Dat gaf mij rust, ze waren blijkbaar kapot, anders proberen ze het wel, dacht ik."

Op kop reeg Kerkhoff steeds twee punten bijeen, wat uiteindelijk opliep tot 13 punten. Daarmee bleef ze voor Van Laethem (5 punten) en Qualm (5 punten). "Aan het begin ben je nog niet echt aan rekenen, maar toen ik solo weg was heb ik nog maar een keer naar het bord gekeken om te checken. Toen dacht ik: nog een paar rondjes en dan weet je dat je hem hebt", lacht ze. "Heel relaxed om hem zo uit te rijden." Na brons in Geisingen en zilver in Gross-Gerau mag ze nu de hoogste trede op.

Pieken
Terwijl ze ogenschijnlijk al de sterren van de hemel rijdt, zit Kerkhoff op dit moment nog middenin haar trainingsperiode. Topvorm is er op dit moment dan ook nog niet. "De focus ligt nu op volle bak trainen en heel veel leren, maar nog niet op prestaties", legt ze uit. "Er zijn nog genoeg verbeterpunten. Ik was deze wedstrijd aan het begin bijvoorbeeld niet helemaal alert. Ik koos het wiel van een meisje waarvan ik dacht dat ze hem wel naar kop zou rijden, maar dat gebeurde niet."

Waar de meeste inlineskaters hun piek bij het Nederlands kampioenschap van eind mei hebben liggen, omdat daar de tickets voor het WK worden verdeeld, heeft Kerkhoff gekozen om net als vorig seizoen haar piek pas op het WK zelf te leggen. "Ik moet op het NK natuurlijk nog geselecteerd worden, maar ik reed in Geisingen en Gross-Gerau al lekker en nu hier ook weer. Twee keer pieken is best wel lastig. Het geeft me eigenlijk rust dat ik dat niet ga doen."  

Tijdens het afgelopen WK reed Kerkhoff als eerstejaars juniore in eigen land naar een zesde plek op de puntenkoers. Of ze al ambities durft uit te spreken voor de wedstrijd van begin juli in Barcelona? "Dat is lastig te zeggen, want er zijn superveel landen buiten Europa waarvan je bijna niet weet wie er goed zijn. Na mijn zesde plek van vorig jaar hoop ik in ieder geval op top vijf. Ik hoop gewoon dat ik weer zo goed in vorm ben."

Na een regenachtige dag is het ruim een uur na de geplande eindtijd van de wedstrijddag eindelijk tijd om naar huis te gaan. Koud of niet, Kerkhoff is vandaag maar heel even weggeweest bij de baan in Heerde. "Net als tijdens een WK vind ik het zo leuk om te kijken. Ik wil eigenlijk alles zien", besluit ze voor ze snel weer langs de baan gaat staan om de jongenskoers te bewonderen. "Ik ben veel te verliefd op deze sport." 

Duel tussen Tas en Lollobrigida
Bij de senioren ging de winst naar de haast ongenaakbare Sandrine Tas. De rijdster van Team Powerslide Matter maakte er een prachtige strijd van met Francesca Lollobrigida. Na een eerste aanzet van Josie Hofmann, Anke Vos, Berber Vonk en Maya de Jong, sprongen Tas en Lollobrigida even later weg. Het tweetal kreeg in eerste instantie Laura Lorenzato mee, maar de Italiaanse moest al gauw afhaken. De punten werden onderling verdeeld en liepen gestaag op, maar het duo werd wel weer ingerekend door het peloton.

Halverwege de koers over vijftig ronden gingen Lollobrigida en Tas er wederom vandoor, terwijl De Jong het peloton afstopte voor haar ploeggenote uit Italië. Het duo hield elkaar nauwlettend in de gaten en breidde hun voorsprong steeds verder uit. Met twintig ronden te gaan, lapte ze het peloton en Tas en Lollobrigida bleven vervolgens zelf om en om op kop koersen. Op de bel van de laatste ronde reed de Belgische weg bij haar medevluchter en wist met de drie punten op de streep het goud te bemachtigen. De sprint voor het brons werd gewonnen door Anna van den Bos, die met het ene puntje erbij De Jong van het podium afhield, beiden haalden drie punten.

Klik hier voor de volledige uitslag.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 05 mei 2019 om 00:34