Jordy Harink schaatst in ieder geval de komende twee seizoenen voor de ploeg van Jillert Anema. De nummer drie van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee komt over van Team Bouw & Techniek.

Op het Oostenrijkse bergmeer werd de 23-jarige Harink gebeld door Jillert Anema. Of hij een keer wilde praten over een eventuele overstap naar zijn ploeg. Harink was meteen enthousiast. "Ik rijd natuurlijk nu zelf ook al weer een aantal jaren mee in de Topdivisie, maar als ik vroeger het marathonschaatsen keek had ik vooral bewondering voor de ploegen van Jillert."

"Ze reden altijd zo hard en wonnen bijna alles. Als marathonschaatser droom je er dan van om daar ooit te mogen rijden en ik kan wel zeggen dat met de overstap een droom uitkomt." Harink komt over van de succesvolle formatie van Bouw & Techniek. "Ik had het gevoel dat als ik nog een stap wilde maken het tijd werd voor wat anders. Het is dan ook vooral mooi dat dit op mijn pad is gekomen."

Toekomstige Elfstedenwinnaar
Bij de ploeg van Anema combineren de schaatsers veelal de marathon met de langebaan. Voor Harink is dat niet iets nieuws, want ook dit seizoen reed hij al enkele vijf kilometers. "Ik ben daar alleen zo slecht in", zegt hij lachend. "Maar ik ga het wel doen en kan mij er vast nog in verbeteren. Het is alleen geen doel voor mij en ik ben ook niet gehaald om een goede langebaanschaatser te worden. Jillert wil ook schaatsers die mogelijk de Elfstedentocht kunnen winnen als hij komt en hij denkt dat ik dat in mijn mars heb. Dat is natuurlijk een mooi compliment en dat motiveert me extra om deze stap te maken."

Bij de ploeg van Bouw & Techniek was Harink de onomwonden kopman op natuurijs, bij Royal A-ware zal dat anders zijn. "Er zitten daar veel meer jongens die dat goed kunnen, dus mijn rol zal mogelijk iets anders worden. Daar wil ik me graag in schikken en kan mogelijk juist in mijn voordeel werken." Bij het team van Anema vindt Harink in ieder geval Jorrit Bergsma, Bob de Vies en Arjan Stroetinga als ploeggenoten.

Hoog niveau 
Harink leeft voor de volle honderd procent voor zijn sport en laat en doet daar alles voor. De ploeg van Anema ziet hij dan ook als een perfecte omgeving om door te groeien. "Ik heb er wel zin in hoor om straks in mei op hoogtestage te gaan. Ik heb dat zelf ook gedaan afgelopen zomer en voel dat dit veel effect op me heeft. Ik denk dat ik daarnaast een goede aanvulling ben in het team qua trainingsniveau. Ik ben een goede fietser en skeeleraar en kan op dat gebied zeker mijn steentje bijdragen in de trainingen. Op de schaats zal het niveau nog weer een tandje hoger zijn dan dat ik nu gewend ben, maar over het algemeen pas ik me snel aan, dus daar maak ik me geen zorgen over."

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.