Tickets
Shop
Nieuws 26 jun 2019

Leenstra blij met overkapping Baselga: 'Denk dat er heel hard gereden gaat worden'

Na jaren van plannen maken gaat het er in Italië dan toch van komen. De ijsbaan in het bergdorpje Baselga di Pinè zal worden overdekt voor de Olympische Spelen van 2026. Met de komst van de Spelen komt er extra geld vrij om de overkapping te betalen.

Foto : Sander Chamid

Iemand die de verbouwing van de ijsbaan zeker toejuicht is Marrit Leenstra. De van oorsprong Friese schaatsster beëindigde vorig jaar haar carrière, maar is samen met haar man, de oud-schaatser Matteo Anesi, nog altijd nauw verbonden aan de schaatsgemeenschap in Baselga, waar de twee wonen. "Echt heel cool", vertelt Leenstra aan de Leeuwarder Courant. "Iedereen was heel blij. Matteo heeft ook wel een feestje gevierd." 

Het bergdorpje gelegen in de provincie Trente, op een kleine 250 kilometer van Milaan, kent een lange schaatsgeschiedenis, al werd de laatste wereldbekerwedstrijd al meer dan tien jaar geleden verreden. Voordat de kunstijsbaan in 1986 officieel geopend werd, werd er al geschaatst op het nabijgelegen meer. Afgelopen seizoen werden Femke Kok en Jae-wong Chung er gekroond tot wereldkampioen allround bij de junioren.

Voor de inwoners van Baselga is het een lange strijd geweest om de overdekking van de ijsbaan te realiseren. Lange tijd werd er aan gedacht om een nieuwe baan te bouwen in Milaan. Leenstra: "Ze hebben ervoor gekozen om de baan te leggen daar waar de sport groot is. Ze wilden het niet doen zoals in Turijn, waar de ijsbaan na de Spelen niet meer als ijsbaan wordt gebruikt."

Met de verbouwing van de ijsbaan, die in 2021 moet beginnen, hoopt Leenstra dat de schaatssport in Italië weer een nieuwe impuls krijgt. "Er is nu wel een goed groepje, maar er komt nu ook geld voor de ontwikkeling van jonge talenten. Ik hoop dat jongeren gaan denken: de Olympische Spelen komen eraan, laat ik gaan langebaanschaatsen."

Voor het dorp is de komst van de Olympische Spelen in ieder geval een geweldige gebeurtenis. "We krijgen de hoogste overdekte ijsbaan van Europa. Ik denk dat er heel hard gereden gaat worden in de toekomst. De olympische ringen komen naar ons dorp, dat is heel bijzonder. Ik ken de magie van de ringen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan