De geplande rustdag in Barcelona heeft woensdag plaatsgemaakt voor wedstrijden. Op de vierde dag van het WK Inlineskaten werden alle koersen ingehaald die maandag niet door konden gaan vanwege de regen. Nederland sloot het piste-toernooi af met finaleplaatsen op zowel de sprint als de lange afstanden.

Voor de senioren stond de 1000 meter en punten-afvalkoers op het programma. Bij de heren verschenen Rick Schipper en Rémon Kwant aan de start van de sprintafstand. Kwant begon goed aan zijn race, maar zakte daarna weg naar de vierde plaats. Op basis van tijd kwam hij net tekort voor een plek in de volgende ronde. Schipper wist zich wel te plaatsen voor de halve finales.

Daarin trof hij onder andere titelverdediger Lepivert Gwendal uit Frankrijk en de Duitser Jan Martin Mende. Net als in de kwalificatie begon Schipper met een goede eerste ronde. Samen met Mende pakte hij een lichte voorsprong, maar in de slotfase werd Schipper voorbij gereden. Hij eindigde als vierde en dat betekende het eindstation.

"Ik dacht als we samen gaan, kunnen we er nog wat van maken", vertelt hij. "Maar ik was erg moe op het einde." Het WK zit er nu op voor Schipper, want hij komt niet in actie op de weg. "De aflossing is dinsdag helaas de mist is gegaan. Op de 1000 meter heb ik gereden voor wat ik waard was, dus wat dat betreft kan ik mezelf niks kwalijk nemen."

 

Op de punten-afvalkoers wisten Ruurd Dijkstra en Luc ter Haar zich te plaatsen voor de finale. Het Nederlandse duo kon zich echter niet mengen in de strijd om de punten. Dijkstra moest de koers halverwege verlaten en Ter Haar volgde enkele ronden later. De wereldtitel ging naar de Belg Bart Swings, die de race controleerde en zo de Colombiaan Alex Cuvajante en Daniel Niero uit Italië achter zich hield met het puntentotaal.

Geduw
Bij de vrouwen zat Maya de Jong op de 1000 meter in een heat met onder andere Sandrine Tas uit België en de Colombiaanse Luz Karime Garzon. Dat tweetal hield het tempo in die voorronde zo hoog dat de rest op vijf seconden achterstand over de streep kwam. De vierde plek van De Jong was qua tijd niet voldoende om zich te kwalificeren voor de finale. In die eindstrijd ging Tas aanvankelijk aan de leiding, maar al gauw nam de Duitse Mareike Thum de koppositie over. De titelverdedigster trapte door tot het einde en met een spectaculaire spagaatfinish veroverde Thum het goud. Het zilver ging naar Garzon en Yi-hsuan Liu uit Taiwan pakte brons.

Berber Vonk liet de sprintafstand schieten ter faveure van de punten-afvalkoers. Daarop wisten beide vrouwen zich te plaatsen voor de eindstrijd. Terwijl voorin de punten werden verdeeld, reden De Jong en Vonk in de buik van het peloton. Met nog 35 ronden te gaan, werd De Jong meegenomen in een valpartij. Ze bleef haken en kwam met haar hoofd op de baan. De Haulerwijkse liep geen schade op, maar had na afloop wel last van hoofdpijn. Vonk schoof gaandeweg wat naar voren, hield het knap vol, maar moest een paar ronden later ook het strijdtoneel verlaten. "Er was een hoop geduw en getrek achterin dus ik dacht: hier moet ik weg", vertelt Vonk. "Het ging wel beter dan gisteren."

Eindsprint
Bij de junioren sneuvelde Jeroen de Kroon in de kwalificaties van de 500 meter. De sprintafstand werd gewonnen door thuisrijder Nil Llop, voor Li-yang Kuo uit Taiwan en de Duitser Timo Lehnertz. De uitslag liet lang op zich wachten, omdat de jury na afloop in beraad moest. Met een inhaalactie kwam Llop vlak voor het ingaan van de bocht binnendoor bij de Colombiaan Salomon Carballo Arrieta, die de Spanjaard vervolgens opving. Het contact werd bestraft met een diskwalificatie.

Marit van Beijnum had zich dinsdag ziek afgemeld voor de wedstrijden en kwam ook vandaag niet in actie. Bij de vrouwen ging de wereldtitel op de 500 meter naar Spaanse Nerea Langa. In de finale reed Maria Loreto Arias Armijos uit Ecuador lang aan de leiding, maar in de laatste ronde stak Langa haar voorbij. De Colombiaanse Valeria Rodriquez kwam ook opzetten vanaf achter en veroverde het zilver, voor Arias Armijos.

Op de afvalkoers bereikte Christian Haasjes de finale. De rijder uit Staphorst probeerde bij te blijven in het peloton, maar moest voor de helft van de koers de baan verlaten. "Ik ben heel blij dat ik de finale heb gehaald, want ik train niet veel op een piste", klonk het tevreden na afloop. De Belg Jason Suttels spurtte naar de wereldtitel, hij hield de Colombiaan Raul Ramirez Hurtado en Gabriele Cannoni nipt achter zich.

Bij de vrouwen wisten Ramona Westerhuis en Bente Kerkhoff eveneens door te dringen tot de eindstrijd. Het Nederlandse duo hield het goed vol in de finalerace en eindigde respectievelijk als dertiende en zevende. In de laatste ronde zette Corinne Stoddard een eindsprint in. Met een miniem verschil op de streep greep de Amerikaanse de wereldtitel voor Maria Jose Quiroz Alfonso uit Colombia en de Italiaanse Giorgia Valanzano.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 11 jul om 00:31