Tickets
Shop
Nieuws 09 jul 2019

Kwant na relay: 'Willen we dit beter doen, dan moeten we vaker samen trainen'

De Nederlandse relayteams hebben geen potten kunnen breken op de derde dag van het WK Inlineskaten in Barcelona. Zowel de dames als de heren gingen er in de kwalificaties uit. Rémon Kwant knalde aan het eind van de race tegen de boarding. "Zo wil je de dag niet eindigen."

Foto : Eline Hooghiemstra

De Nederlandse mannen moesten het in de voorronde opnemen tegen sterke landen als Duitsland, België en Chili. "Het was een pittige serie, maar met een goede baan was het mogelijk geweest", zegt Kwant. "Omdat deze baan zo gek is, had ik er wel vertrouwen in. De snelheid wordt er daardoor een beetje uit gehaald."

Vanaf de start reed het Nederlandse drietal, bestaande uit Rick Schipper, Luc ter Haar en Kwant, echter op achterstand van de drie grote landen. Een paar ronden voor het einde kwam Kwant in de knoei met een Amerikaan en belandde daardoor in de boarding. Hij kon de wedstrijd wel vervolgen, maar de kansen voor Oranje waren daarmee volledig verkeken.

 

De voorbereiding op het teamonderdeel is niet altijd optimaal. "We trainen allemaal in verschillende groepen, dus met elkaar hebben we niet veel kunnen trainen", zegt Kwant. "Er zijn een paar selectietrainingen geweest, daar hebben we goed geoefend. Maar willen we dit beter doen, dan moeten we vaker samen trainen. We zijn individueel prima, maar moeten het met elkaar nog even goed doen. De techniek van een aflossing moet je goed oefenen. Binnen onze eigen ploegen doen we dat wel veel, en het gaat hier ook niet slecht, maar alles moet kloppen."

Titelstrijd
De strijd om de wereldtitel ging tussen Colombia, Duitsland, Frankrijk en België. De Italiaanse mannen, die zich met een indrukwekkend kwalificatie wisten te plaatsen voor de finale, drongen in het begin van de race ook aan maar konden hun dominantie niet voortzetten. Colombia schoof gaandeweg steeds verder naar voren en op het laatste rechte stuk gingen de rijders gelijk op richting finish. Met een paar rake klappen wist Colombia de zege te halen. Frankrijk en België pakten het zilver en brons.

Bij de vrouwen stonden Maya de Jong, Berber Vonk en Moniek Klijnstra aan de start. Het drietal kon het tempo van de andere landen moeilijk bijbenen en eindigden als laatste in hun kwalificatie. Later op de avond werd de spannende titelstrijd, net als bij de mannen, beslist in het voordeel van Colombia. Met een ultieme eindsprint versloeg zij Zuid-Korea en Frankrijk.

Bij de junioren kwamen er geen Nederlanders in actie op de aflossing. Marit van Beijnum was ziek en kon niet deelnemen aan de wedstrijden van dinsdag. De heren zouden sowieso niet starten, omdat ze maar met zijn tweeën zijn. Aan het begin van de avond werden de medailles verdeeld op de aflossing. Bij de vrouwen ging het goud verrassend naar Zuid-Korea. Het drietal hield nipt Spanje en Frankrijk achter zich. Bij de heren zegevierden de Colombianen voor Italië en Zuid-Korea.

Snelheid
De derde dag van het WK was al zonder succes begonnen voor de Nederlandse sprinters. De senioren en junioren strandden in de kwalificaties. Bij de heren kwamen Michel Mulder en Kwant in actie op de 500 meter, maar beiden reden geen vlekkeloze race. Met 47,650 en 47,961 kwamen zij tekort voor een startplek in de kwartfinales. In de finale sloeg Colombia een dubbelslag: Pedro Causil zegevierde voor landgenoot Edwin Estrada en de Chileen Ricardo Verdugo.

Klijnstra begon haar 500 meter op kop, maar moest die na twee ronden weer afgeven. "Ik werd ingehaald door de Spaanse maar durfde geen snelheid meer te maken om erlangs te komen", verwijst ze naar de gladde WK-baan. "Dit is echt niet normaal. Ik dacht van tevoren nog dat het in mijn voordeel kon zijn. Mijn topsnelheid ligt namelijk lager dan die van de rest, en zij kunnen nu ook minder snelheid maken."

"Ik heb met Valentina (coach Berga-Belloni, red.) de afgelopen tijd juist zo hard gewerkt om meer druk in mijn afzet te krijgen, maar hier kun je het beste op ritme rijden. Je traint het hele jaar voor zo'n WK, maar het heeft bijna geen zin." De wereldtitel ging ook bij de vrouwen naar Colombia. Kerstinck Sarmiento sloeg de Française Pedronno Mathilde en Yue-cih Peng uit Taiwan. Titelverdedigster Vanessa Herzog lag op koers voor zilver, maar zakte in de laatste ronde weg. 

Voor de junioren stond dinsdagmorgen een 1000 meter op het programma. Jeroen de Kroon, Christian Haasjes en Ramona Westerhuis kwamen niet verder dan de kwalificatieronde. De wereldtitel op de 1000 meter ging naar de Chinees Zhenhai Zhang, hij hield Elia Fasolo uit Italië en Jason Suttels knap achter zich. De Belg kwam als vierde over de finish, maar mocht na een diskwalificatie alsnog het brons ophalen. Bij de vrouwen veroverde de Colombiaanse Maria Jose Porto Perez het goud. Zij versloeg Nerea Langa uit Spanje en Giorgia Valanzano uit Italië.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan