Bart Swings mocht woensdagavond in Barcelona twee keer naar de Brabançonne luisteren. De Belg haalde op de vierde dag van het WK Inlineskaten maar liefst twee wereldtitels binnen, op de puntenafvalkoers én 1000 meter.

"Het was natuurlijk wel het doel om één van de twee wedstrijden te winnen", lacht de man uit Leuven na zijn bezoekjes aan het podium. "Ze hebben twee weken geleden de planning aangepast, zodat deze twee wedstrijden op één dag gingen komen. Sindsdien zat in mijn gedachten: dit moet een goede dag worden."

En dat werd het voor Swings, die in de puntenafvalkoers controleerde. Hij sprokkelde al vanaf het begin de punten bij elkaar en zat in de ontspanningen met onder meer Alex Cujavante, Daniel Niero en Diogo Marreiros. In de laatste ronde kon Swings zelfs rustig uitrijden in de wetenschap dat de wereldtitel binnen was. "Het was een van mijn betere koersen ooit, ik ben blij dat ik hem heb kunnen winnen." Achter Swings vulden de Colombiaan Cujavante en Niero uit Italië het podium. 

 

Nog geen uur later mocht Swings wederom de piste op voor zijn finale over 1000 meter, een wedstrijd die tot in de laatste meters spannend bleef. De Amerikaan Caleb Wakefield ging er in het begin als een speer vandoor, terwijl de Belg op plek vier reed. In de slotronde zette Swings de turbo aan en in de laatste bocht had hij zijn tegenstanders te pakken. Met de armen in de lucht kon hij zijn tweede wereldtitel van de dag al vieren voor de finish. "De eerste twee ronden had ik geen snelheid, maar plots voelde ik dat ik druk terug had op mijn benen en ik ben blij dat ik het heb kunnen afmaken." 

Donderdag start het wegtoernooi in Spanje, dat zondag wordt afgesloten met de marathon. Op de afvalkoers is Swings titelverdediger. "Ik wil opnieuw meedoen om goud, maar nu eerst rusten en op tijd naar bed."

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 14 jul 2019 om 00:58