Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2019

Gouden relayvrouwen: 'Als we hier tweede worden, zijn we niet tevreden'

Suzanne Schulting heeft in Dordrecht de Europese titel veroverd. De 21-jarige rijdster miste de finale op de 1000 meter, maar reed een ijzersterke superfinale en verzekerde zich daarmee van de winst. De relayvrouwen pakten even later de Europese titel. De mannen wonnen knap zilver achter Hongarije.

Foto : Sander Chamid

Op indrukwekkende wijze won Schulting de afsluitende superfinale over 3000 meter. Vijf ronden voor het einde reed ze weg bij de concurrentie en haar voorsprong kwam niet meer in gevaar. De 21-jarige Friezin kwam uit op een puntentotaal van 76 en is daarmee de opvolgster van Jorien ter Mors die in 2014 als eerste Nederlandse vrouw Europees kampioene werd. Sofie Prosvirnova bleef steken op 57 punten en het brons ging naar Elise Christie met 47 punten. Lara van Ruijven finishte in de superfinale als vijfde en werd zevende in het eindklassement met 24 punten.

Eerder op de dag kreeg Schulting een penalty in de halve finale van de 1000 meter. Ze maakte een inhaalactie op Tifany Huot Marchand die naderhand werd bestraft. Daardoor gaf ze haar leidende positie in het klassement uit handen aan Prosvirnova, maar was nog niet direct kansloos voor de eindoverwinning. Van Ruijven wist op de 1000 meter wel de finale te bereiken en reed daar knap naar een vierde plek. Yara van Kerkhof reed in de B-finale naar plaats vier. 

Primeur voor Shaolin Sandor Liu
Bij de heren stonden er geen Nederlanders in de superfinale, zij vielen na drie afstanden allemaal buiten de top tien. Daan Breeuwsma wist nog wel de A-finale van de 1000 meter te bereiken, maar liep daar bij een inhaalactie op Thibaut Fauconnet tegen een penalty aan. Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf strandden respectievelijk in de halve finale en heats.

Yuri Confortola reed in de superfinale over drie kilometer naar de overwinning, voor Vladislav Bykanov en Shaoang Liu. Achter hen eindigden Shaolin Sandor Liu en Semen Elistratov. Shaolin Sandor ging de superfinale in met een comfortabele voorsprong in het klassement en kon de uitbraak van Confortola rustig laten gebeuren. De Hongaar veroverde zijn eerste Europese titel met een puntentotaal van 84. Hij versloeg zijn broertje Shaoang (71 punten) en Elistratov (55 punten). 

Daan Breeuwsma | Foto : Sander Chamid

Goud voor Oranje
Beide Nederlandse aflossingsploegen wisten zich zaterdag te plaatsen voor de finale van zondag. De oranjevrouwen pakten in hun finale vanaf de start de koppositie. Namens Nederland stonden Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof op het ijs. Langs de baan moedigde Tineke den Dulk haar teamgenoten aan, de jongeling reed vrijdag mee in de kwartfinales. Rusland en Hongarije zaten lange tijd in het spoor van Oranje. Na vijf ronden ging Italië al onderuit en met nog elf ronden te gaan, lag ook Frankrijk in de kussens.

Met een tempoverhoging in de slotfase schudde Nederland de Russische en Hongaarse dames van zich af en na de laatste wissel reed Schulting als afmaker met een grote voorsprong richting de finish. Met een kreet van blijdschap werd de zesde Europese titel gevierd. Het zilver was voor Rusland en het brons ging naar Hongarije.

Op de persbijeenkomst voorafgaand aan het toernooi hadden de oranjevrouwen gezegd dat ze eigenlijk aan hun stand verplicht waren om in Dordrecht de Europese titel te pakken. "Ik zei het best wel hard", lacht Rianne de Vries na afloop met het goud om haar nek. "Ik dacht wel: nu moeten we het ook waar maken. Ik weet dat we supersterk zijn, maar die Russen hebben op World Cups ook laten zien goede relays te kunnen rijden, dus het was wel spannend."

"Ze zaten de hele tijd achter ons, dus voor hen is het eigenlijk heel makkelijk om mee te rijden. Dat is veel minder zwaar. Om ze dan los te rijden, is het mooiste wat er is. Ik hoorde het publiek juichen en toen dacht ik: ik weet niet wat er gebeurt, maar nu gewoon heel hard rijden." De Vries maakt al jaren onderdeel uit van de aflossingsploeg, maar het is voor het eerst dat ze meerijdt in de EK-finale en goud pakt. "Dat maakt het wel extra speciaal. Het is toch het mooiste als je zelf de finale rijdt en de medaille wint", glundert De Vries.

Titelaspiratie
Het uitspreken van de titelaspiratie was volgens de 28-jarige rijdster wel realistisch en laat zien dat het team de afgelopen jaren veel progressie heeft geboekt. "Als we hier tweede worden, zijn we niet tevreden. Dan hebben we ergens een fout gemaakt. Met wereldbekerwedstrijden is het precies hetzelfde, we willen eigenlijk alleen nog maar finales rijden. Dat is denk ik onze nieuwe status en dat is mooi, maar ook wel lastig. Maar als je ziet hoe het uitpakt dan is dat het wel waard."

De relayvrouwen dragen de titel op aan Sjinkie Knegt | Foto : Sander Chamid

Bij de heren betraden Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Jasper Brunsmann en Itzhak de Laat de arena. De Nederlandse mannen lagen in het begin op de derde positie achter Hongarije en Rusland. Het Franse team kwam in contact met de Russen en beide ploegen doken de kussens in. Na afloop kreeg Frankrijk daarvoor een penalty. Hoewel de Fransen en Russen nog wel in hoog tempo probeerden terug te komen, ging de strijd voorin tussen Hongarije en Nederland.

Met een goede wissel van Breeuwsma op De Laat nam Oranje de leiding over. Even later leek Nederland de koppositie weer over te moeten geven aan Hongarije, maar Visser herstelde zijn eigen fout met een prachtige actie. Bij de laatste wissel op afmaker De Laat schoot Hongarije toch weer binnendoor en in de laatste ronde kwam de Nederlander net tekort. Na de olympische titel pakt Hongarije nu de Europese titel. Het brons ging naar Rusland.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan