In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Jorien ter Mors.

Bio:
Naam: Jorien ter Mors
Geboortedatum: 21-12-1989
Geboorteplaats: Enschede
Ploeg: Team IKO
Bijzonder: Ter Mors komt dit seizoen niet in actie vanwege een knieoperatie die ze eind vorig jaar heeft ondergaan. Inmiddels is ze aan het revalideren en maakt ze elke week progressie. Wanneer ze het ijs weer op mag, is nog onbekend. "Ik moet eerst zorgen dat ik genoeg kracht en stabiliteit heb in de knie en dat de pees niet meer gevoelig is na belasting. Vooralsnog ben ik heel tevreden over hoe het gaat."
Twitter: @jorientermors
Instagram: jorientermors

Dilemma's:
EK Shorttrack of EK Allround & Sprint
"Om naar te kijken? Dan kies ik voor het EK Shorttrack. Op zo'n toernooi gebeurt er altijd veel, is elke rit spannend en is er veel interactie. Bovendien is het wat onvoorspelbaarder dan het langebaanschaatsen. Bij het EK Sprint & Allround kun je op voorhand zeggen wie er kans maken op de podiumplekken. Dat is bij het shorttrack wel anders.

Waar ik zelf het liefst aan mee had willen doen? Ik heb het shorttrack vorig jaar niet voor niets afgesloten, dus dan was ik voor het EK Sprint gegaan. Dat zou één van mijn grote doelen zijn geweest dit seizoen."

WK Sprint of WK Afstanden
"Dat vind ik een moeilijke! De 1000 en 1500 meter zijn mijn favoriete afstanden, maar een 1500 meter rijd je niet op een WK Sprint. Ik vind het mooi als je een WK Sprint kan winnen, want dan moet je over vier afstanden heel constant zijn. Daarnaast is het mooi om de verschillen te zien tussen de eerste en tweede dag. De één is beter op de eerste dag en de ander is beter op de tweede dag. Als je de uitslagen bekijkt van de afgelopen jaren zie je ook dat je een andere uitslag krijgt als je maar één 500 meter en één 1000 meter rijdt."

1000 meter of 1500 meter
"Haha, hier ga ik ook niet tussen kiezen. Beide afstanden hebben hun charme. De 1000 meter is mooi, omdat het pure snelheid is. Wat ik mooi vind aan de 1500 meter is dat je hem op zoveel manieren kan rijden en dat het zowel door stayers als sprinters wordt gereden. Des te mooier is het dan als je hem wint met een hele snelle tijd. Misschien zou ik dan toch de voorkeur aan de 1500 meter geven, omdat de racetactiek ingewikkelder is dan bij de 1000 meter."

Olympische Spelen Sotsji of Olympische Spelen Pyeongchang
"Poeh, die zijn niet met elkaar te vergelijken. Bij beide toernooien is het een warrige aanloop geweest met ups en downs die ik heb weten te overwinnen. Uiteindelijk wordt zo'n medaille uniek en heeft het veel waarde door hoe die tot stand is gekomen. Ze hebben allebei een mooi gouden randje, dus ik zou echt niet kunnen kiezen. Het enige verschil is dat de 1500 meter in Sotsji mijn allereerste gouden medaille was; dat geeft toch een iets ander gevoel. Ik weet het nog goed, de dag voor die gouden race was ik vierde geworden op de 1500 meter bij het shorttrack. Op dat moment dacht ik echt dat de grond onder m'n voeten vandaan viel en dat alles voor niks was geweest.

Een dag later was het een enorme ommezwaai en een euforisch moment. Dat maakte de medaille heel bijzonder, zeker met het traject eraan voorafgaand. Ik had überhaupt nooit verwacht dat ik in Sotsji met goud naar huis zou gaan. Als ik op het podium zou komen, had ik al wonderen verricht. Zo ging ik erin. In Pyeongchang was mijn verwachtingspatroon heel anders. Daar ging ik alleen voor goud. Als ik geen goud zou winnen, had ik het gewoon niet goed gedaan, vond ik. Desalniettemin was ik heel blij dat ik de 1000 meter won."

Foto : Sander Chamid

Goud mislopen op een duizendste of brons winnen
"Dan loop ik liever goud mis, want ik rijd alleen voor de winst. De bronzen medaille die we bij de olympische relay wonnen, was wel echt bizar. Natuurlijk was het mooi dat we alsnog een medaille pakten, maar ik had liever in de A-finale gestaan en dan het goud op een duizendste gemist."

Ploegenachtervolging of teamsprint
"Volgens mij heb ik nog nooit een teamsprint gereden, maar ik zou het wel leuk vinden om te doen. Ik denk ook wel dat het voor mij is weggelegd. Ik heb altijd een druk schema gehad, dus dan maak je keuzes in welke afstanden je rijdt. De teamsprint is daarnaast ook geen olympisch onderdeel en de ploegenachtervolging is dat wel. De ploegenachtervolging is een leuk onderdeel, maar het is niet mijn favoriet. Door de jaren heen ben ik meer gaan houden van het echte sprintwerk en de hoge snelheden."

Spreken of zwijgen
"Spreken! Ik houd mijn mond niet zo snel dicht. Ik deel graag mijn mening en ben zeker niet afwachtend of terughoudend. In het schaatsen ben ik heel serieus, maar een grapje zo nu en dan hoort er zeker bij."

Concert of festival
"Volgens mij zijn er geen hardstyleconcerten, dus dan kies ik voor festivals. Ik ben wel echt een hardstyleliefhebber. Ik vind het gewoon mooie muziek met een lekkere beat. Sinds de Spelen van Pyeongchang heb ik een mooi aanbod gekregen van Q-dance, de organisatie van dance-evenementen, om VIP-member te worden. Als ik naar een festival wil, kan ik dat aangeven en krijg ik kaartjes. Daardoor heb ik de laatste tijd wat vaker festivals bezocht. Afgelopen zomer werd ik bij Defqon gehuldigd op mainstage tijdens het Power Hour, het meest bekende uur van Defqon wereldwijd. Ja, dat was echt supergaaf met al die 60.000 mensen."

Motor of auto
Met mooi, droog weer kies ik voor de motor. Ik heb op dit moment een Honda CBR 600 en er is nog een custom bobber in de maak, dus er komt een tweede bij. De afgelopen periode heb ik weinig op de motor gezeten vanwege m'n knieblessure. Als ik straks weer pijnvrij ben, ga ik er zeker weer op. Ik vind het lekker om even een uurtje op de motor te rijden en één te zijn met de weg en de natuur. Tijdens zo'n rit kan je alles even laten voor wat het is, zijn je gedachten bij jezelf en kun je wat dingen overdenken. Het is gewoon heel rustgevend.

Daarnaast ben ik ook een autoliefhebber. Ik heb een stille wens voor een mooie oldtimer, een Mustang uit '67 is iets waar ik voor aan het sparen ben. Ik denk wel dat zo'n auto grotendeels in de garage zal doorbrengen. Alleen op zondagen met heel mooi weer zou hij eventueel de garage uitrollen. Het is eerder een soort verzamelstuk."

Zelf koken of uit eten
"Ik kook het liefst zelf. Ik ben nogal kritisch aangelegd over het eten en als ik zelf kook, kan ik alleen mezelf de schuld geven als het niet goed is. Het is zonde van je geld als je in een restaurant bent waar je iets krijgt wat je zelf ook (of misschien wel beter) kunt klaarmaken. Wat ik zelf het liefste maak? Ik wissel van alles af, heb geen voorkeur."

Online shoppen of in de winkel kopen
"Ik hou er niet van om in winkels te sleuren, ik ben geen shopaholic. Meestal ben ik makkelijk en bestel ik mijn kleding online."

Zomer of winter
"Mijn voorkeur gaat uit naar de winter, maar niet een winter zoals in Nederland. Ik hou van strengere winters met veel sneeuw, zodat het landschap wit kleurt. Daarnaast vind ik het lekker als je buiten op natuurijs kunt schaatsen. Helaas hebben we in Nederland weinig strenge winters meer."

Hond of kat
"We hadden al twee katten, maar sinds kort hebben we ook een pup. Het is een Amerikaanse Stafford en hij heet Champ. Het bevalt tot nu heel goed, het is een mooie hond. Op dit moment zou ik de hond boven de kat verkiezen, maar we moeten de aandacht verdelen he!"

Armband of ring
"Een ring! Ringen zijn wat praktischer en kun je altijd omhouden. Een armband heb ik zo nu en dan om. Ik heb sinds oktober mijn eigen sieradenlijn 'vanJorien' gelanceerd. Mocht je op zoek zijn naar een eenvoudige sieraad dat je overal mee kan combineren, zou je eens een kijkje kunnen nemen op vanjorien.nl. De prijs bepaal je zelf door te kiezen welk edelmetaal je wil. Ook kan je bij vanNienke in Heerenveen sieraden vinden."

In topvorm langs de baan of in slechte vorm op het ijs
"Dan sta ik toch liever op het ijs. Ik had nu graag op het ijs gestaan, ook al is dat in slechte vorm. De fitheid van de dag zegt natuurlijk ook niet alles. Een dag later kan je je alweer heel anders voelen."

Altijd in publieksuur trainen of altijd 's nachts trainen
"Doe dan maar publieksuur, dan ga ik wel slalommen. Ik heb weleens met mijn vriend in publieksuur geschaatst, maar dan ga je met de meute mee en heb je niet zoveel last van de drukte op het ijs. Als ik op volle snelheid op publieksuur zou moeten trainen, zou dat veel te gevaarlijk zijn. Het snelheidsverschil is dan veel te groot."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Rijcko Treep - Laatste update op 11 jan 2019 om 00:10