Voor Jorien ter Mors is er na een lange zoektocht een einde gekomen aan het zoeken naar een sponsor/ploeg. De drievoudig olympisch kampioene heeft in ieder geval voor het komende seizoen onderdak gevonden bij Team IKO. "Natuurlijk heb ik me zorgen gemaakt, maar je moet altijd vertrouwen hebben in een goede afloop."

Toch was Team IKO aanvankelijk niet de eerste insteek, vertelt de 28-jarige Ter Mors tijdens de ploegpresentatie. De afgelopen maanden heeft ze met meerdere mensen om de tafel gezeten, waaronder met iemand van Team Lotto-Jumbo, Gerard van Velde en mensen die een eigen ploeg willen oprichten. Via haar management kwam Ter Mors recentelijk in contact met de gebroeders Erwin en Martin ten Hove. Na een aantal gesprekken begon ze er een goed gevoel bij te krijgen en besloot ze een eenjarig contract te tekenen.

Het goede gevoel had vooral te maken met het concept van het team, dat met name veel jongere jongens in de gelederen heeft. Ter Mors denkt dat zij met de andere dames (Letitia de Jong, Bo van der Werff en Jutta Leerdam, red.) veel profijt kan hebben van de jongens (Niek Deelstra, Joost Born, Lennart Velema, Daan Baks en Martijn van Oosten, red.). "De jongens zijn gretig en gemotiveerd en hebben bovendien een andere kijk op een aantal dingen. Dat kan heel vernieuwend werken en een extra prikkel geven om zelf weer nieuwe dingen te doen en gemotiveerd te blijven."

Foto : Neeke Smit

Dat Ter Mors niet voor een ploeg als Lotto-Jumbo of het 'oude' Team Plantina heeft gekozen, heeft te maken met de snelheid. "Het is nog wel een verschil als je achter een Kjeld Nuis of Michel Mulder aan moet rijden of achter iemand die een 36'er of misschien een 35'er rijdt. Die jonge jongens zullen straks ongetwijfeld ook 34'ers gaan rijden, maar dit is voor mij een iets gangbaarder opstapje dan meteen met wereldkampioenen proberen te sparren", aldus Ter Mors.

Met de overstap naar IKO breekt er een geheel nieuwe periode aan voor Ter Mors. Voor het eerst richt ze zich volledig op één discipline en niet meer – zoals voorheen – op twee. Voor Ter Mors is shorttrack definitief verleden tijd. "Het voelt wel als een opluchting ja. Ik bekeek de wedstrijdkalender en dacht: goh, wat héérlijk dat ik me kan focussen op één ding in plaats van steeds heen en weer te springen. Het bracht altijd veel stress met zich mee, dus dit zal een hoop rust geven."

Toch zal ze ook komend seizoen weer keuzes moeten maken. Gaat ze zich net als het afgelopen jaar toeleggen op de sprintnummers of kiest ze ervoor om weer eens te allrounden? Ter Mors heeft de route nog niet helemaal uitgestippeld, maar weet wel dat de 1000 en 1500 meter de 'main focus' blijven. "Die moeten compleet van mij worden", vervolgt de Enschedese, die nog niet wil zeggen of ze haar titel op het WK Sprint gaat verdedigen.

"Er zijn ook andere titels die ik graag wil winnen, maar daar moeten we nog over zitten." Na de historische titel op het WK Sprint zei Ter Mors dat ze zich komend seizoen meer wil gaan toeleggen op het allrounden. Ze wil kijken wat ze in haar mars heeft. Maar nu, een paar maanden later, is ze daar iets minder uitgesproken over. "Misschien ga ik allrounden, maar dat weet ik nog niet zeker. Ik wil eerst kijken hoe de komende periode bevalt. Ik sta voor heel veel dingen open."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 12 jun 2018 om 21:49