Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2019

Den Hertog verrast zichzelf met winst in Aart Koopmans Memorial

Met een luide kreet kwam Sjoerd den Hertog over de meet op de Weissensee. Met de Aart Koopmans Memorial pakte hij zijn eerste natuurijszege. Uit een uitgedunde kopgroep van vier man won Den Hertog de sprint van Jordy Harink. De derde plaats ging naar Niels Overvoorde voor Marcel van Ham, de ploeggenoot van Den Hertog.

Foto : Ben Mobach

Na een vroege vluchtpoging van Bart Segers en Joeri Klous in de koers over 80 kilometer was er halfweg een kopgroep van tien man met een minuut voorsprong. Luc ter Haar, Niels Overvoorde, Marcel van Ham, Sjoerd den Hertog, Bob de Vries, Rick Smit, Jordy Harink, Tijs van der Steen, Daan Besteman en Johan Knol hielden het peloton kilometers lang op ruime afstand. Gaandeweg dunde de groep uit tot acht mannen.

De koers leek op de slot te zitten, maar vier ronden voor het einde viel Bob de Vries met materiaalpech als gevolg en hij moest de strijd staken. Zijn ploeg Royal A-ware reageerde onder leiding van Erik Jan Kooiman en wist het gat nog te verkleinen tot een halve minuut. Ondertussen brak de kopgroep en namen Harink, Van Ham en Overvoorde afstand. Den Hertog wist even later weer aan te sluiten. Het peloton kwam te laat en de vier mannen maakten zich op voor de finale. In de finishstraat ging Overvoorde als eerste aan, maar hij werd voorbij gesneld door Harink met Den Hertog in zijn kielzog. Op het laatste stuk ging Den Hertog erop en erover en wist Harink te kloppen.

"Ik verras mezelf hier ook wel een beetje mee", vertelt Den Hertog. "Op natuurijs had ik nog nooit podium gereden dus hier zat wel wat ontlading achter." Met drie zeges op kunstijs gaat de 28-jarige rijder van Okay Fashion & Jeans/Interfarms aan de leiding in het KPN Marathon Cupklassement en lijkt hij op weg naar prolongatie in de competitie. "Mijn seizoen is wel geslaagd. Deze overwinning schat ik hoog in, super."

Dat de kopgroep van tien man de zege kreeg van het peloton verbaasde Den Hertog. "In eerste instantie had ik niet gedacht dat we met deze groep naar de streep zouden rijden. Ik gokte dat AB Vakwerk voor Gary (Hekman, red.) wilde rijden dus dat zij in het peloton zouden sleuren. Wat dat betreft veranderde het wegvallen van Bob de Vries voor ons eigenlijk ook weinig want wij moeten druk houden op het peloton. Maar uiteindelijk bleven we weg en dan is het finale rijden. Dat was wel even spannend."

Het leek er eerst nog op dat de kansen van Den Hertog waren verspeeld. Hij liet zich lossen samen met Rick Smit en ging vervolgens onderuit. "De kop van de koers was toen redelijk ver weg. Maar het lukte om terug te komen en ik kon Rick kwijt spelen voordat de finale begon. Marcel (van Ham) heeft echt super werk gedaan om de groep vooruit te houden. Toen was het aan mij om met die andere twee af te rekenen. Ik weet tactisch wel hoe ik het moet spelen maar je moet ook sneller zijn dan de rest."

Marcel van Ham, Jordy Harink, Sjoerd den Hertog en Niels Overvoorde | Foto : Ben Mobach

Bij de prijsuitreiking liep Overvoorde nog wat onwennig het bruggetje van Barthlehiem op om zijn beker in ontvangst te nemen. "Mooi dat ik m'n eerste podiumplek hier op de Weissensee pak. Dat is wel gaaf. Kijken of we naar meer kunnen", klinkt het blij. "Het was van tevoren de bedoeling dat ik zoveel mogelijk mee zou springen met groepjes. We hadden wel gedacht dat hier een kansje was voor een kopgroep, dat de sprinters elkaar het licht uit de ogen zouden kijken. En dat gebeurde ook."

In de slotfase van de eerste KPN Grand Prix moest Overvoorde het dus opnemen tegen het Okay-duo Den Hertog en Van Ham en Harink. "Ik probeerde wat over te houden voor de finale, maar Sjoerd en Jordy waren gewoon sterker. In de sprint hoopte ik ze een beetje te verrassen door via de andere kant te gaan. Maar ze vingen me snel op en kwamen er met een redelijk snelheidsverschil overheen dus dan moet ik hier ook gewoon vrede mee hebben."

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan