Na zijn aanstelling in december kreeg Jan Coopmans meteen een belangrijke opdracht voor zijn kiezen. De nieuwbakken bondscoach kreeg de taak om een WK-selectie samenstellen voor de WK Afstanden in Inzell. Op de teamsprint, de ploegenachtervolging en de mass start moest de 61-jarige keuzeheer een aantal rijders (inclusief reserves) selecteren. Coopmans licht zijn keuzes aan schaatsen.nl toe.

De selectie is op 18 januari bekend geworden. Waar heeft u uw keuze op gebaseerd?
"De selectie is een combinatie van de gevestigde orde, maar er zitten ook al wat jonge rijders tussen die ik de komende jaren er graag bij wil betrekken. De NK Afstanden waren een belangrijk kwalificatiemoment voor de schaatsers. Iedereen heeft zijn of haar seizoensopbouw daarop af gesteld en wilde daar op zijn best aan de start staan. Ik wil de regels van de sport hanteren en dat betekent dat het wel heel raar moet lopen om de Nederlands kampioen op de 500 meter niet de startpositie te geven voor de teamsprint. Dat leg ik de sporters ook uit, ik probeer het zo transparant mogelijk te houden. Dit heb ik ook bij de mass start gedaan.

Bij de ploegenachtervolging vond ik de combinatie 1500/3000 meter (vrouwen) en 1500/5000 meter (mannen) heel belangrijk. De beste twee uit dit klassementje zijn voor mij hele belangrijke kandidaten voor de ploegenachtervolging. Bij de vrouwen kijk ik iets meer naar de 1500 meter, omdat het maar zes rondjes zijn. Om de Japanse vrouwen te verslaan, moeten we toch iets meer snelheid zien te vinden. Naast de drie rijders kies ik ook een vierde en eventueel vijfde persoon erbij, deze kunnen in de komende jaren een belangrijke schakel worden."

We zien geen grote verrassingen in de selectie, alleen bij de mass start voor mannen ontstond er enige discussie. Waarom heeft u voor Douwe de Vries en Chris Huizinga gekozen?
"Ik vind dat de Nederlands kampioen altijd geselecteerd moet worden en dat was Douwe. Daarnaast is Douwe op dit moment gewoon heel goed in vorm. Dat het voor de ploeg van Jillert Anema tijdens het NK Massastart in de soep liep, is geen argument om te zeggen dat Simon Schouten of Arjan Stroetinga alsnog naar het WK mag. Ik vind dat men meer respect moet hebben voor een prestatie van een ander.

We winnen internationaal steeds minder de laatste jaren, we komen als TeamNL een tikje tekort. Omdat ik geen sprinter zie die het af kan maken, heb ik gekozen voor Chris. Chris staat van de Nederlanders het hoogste in de World Cup-ranking. Daarnaast wil ik graag samenwerking zien tussen de twee mass startrijders en geen eilandjes. Douwe en Chris zijn teamgenoten en zullen sowieso samenwerken. Daarom heb ik voor deze twee gekozen."

Ik las in de media dat Jorrit Bergsma zich zou hebben afgemeld. Klopt het dat hij hoog op uw lijstje stond?
"Ik snap de vraag, maar ik ga hier geen uitspraken over doen. Ik heb gekozen voor Douwe en Chris en daar heb ik het volste vertrouwen in."

Simon Schouten zei bij de NOS: 'Als je met de toekomst wil rijden, waarom rijd je dan met iemand van 38? Met andere woorden, ik ben al afgeschreven voor de Olympische Spelen'. Wat vindt u van deze uitspraak?
"Ik heb lang met Simon getelefoneerd en ik vind het logisch dat hij teleurgesteld is. Hij is zeker niet uit beeld voor de Spelen, maar ik heb wel tegen hem gezegd: Je doet een aantal dingen half, om dat laatste stapje te zetten zou je je toch wat meer moeten toeleggen op de mass start. Ik hoop dat hij daar wat mee gaat doen."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 04 feb om 22:09