Tickets
Shop
Nieuws 18 jan 2019

Nuis en Wüst krijgen aanwijsplaats WK, bondscoach selecteert teams

De selectiecommissie langebaan (SCL) van de KNSB heeft vrijdag bekendgemaakt dat Ireen Wüst en Kjeld Nuis een aanwijsplaats hebben gekregen voor respectievelijk het WK Allround en het WK Sprint. Bondscoach Jan Coopmans heeft ook de selectie bekendgemaakt voor de teamonderdelen bij de WK Afstanden.

Foto : Soenar Chamid

Met het aanwijzen van Nuis en Wüst honoreert de SCL de verzoeken die waren ingediend na het EK Allround & Sprint, afgelopen weekeinde in Collalbo. Beide rijders slaagden er daar niet om zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK. Nuis werd op de eerste dag gediskwalificeerd na het afsnijden van de bocht. Zijn coach Jac Orie ging nog in protest, maar dat haalde niets uit.

De situatie van Nuis werd door de selectiecommissie beschouwd als zeer uitzonderlijk. Omdat hij al jaren tot de wereldtop behoort en met zijn deelname de kans op WK-goud het grootst is, krijgt hij de aanwijsplaats. Kai Verbij gaat, als Europees kampioen, ook naar het WK Sprint. Het derde en laatste ticket gaat naar de winnaar van het KPN NK Sprint (26 en 27 januari in Heerenveen). Bij de dames plaatst de gehele top-3 zich voor het WK.

Ook voor Wüst is een aanwijsplaats gereserveerd. De selectiecommissie hield in haar geval rekening met het overlijden van haar goede vriendin Paulien van Deutekom, waardoor Wüst bij het EK niet optimaal heeft kunnen presteren en eindigde op plek vier. Naar het WK Allround reist Wüst af met Europees kampioene Antoinette de Jong. De derde en laatste startplek is voor de winnares van het KPN NK Allround op 26 en 27 januari in Heerenveen. Ook bij de heren is de laatste startplek voor de Nederlands kampioen. De overige twee plaatsen zijn voor Sven Kramer en Patrick Roest.

Selectie teamonderdelen
De in december aangestelde bondscoach Jan Coopmans maakte ook de selectie bekend voor de teamonderdelen bij de WK Afstanden in Inzell (7 t/m 10 februari). Douwe de Vries en Chris Huizinga zullen in actie komen op de mass start. De twee mannen van Team Jumbo-Visma wonnen in eigen land de twee belangrijkste mass starts van dit seizoen. Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga zijn niet geselecteerd.

De volledige selectie van TeamNL ziet er als volgt uit:
Vrouwen
Ploegenachtervolging: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Lotte van Beek en Joy Beune (reserve)
Mass start: Irene Schouten, Melissa Wijfje en Marijke Groenewoud (reserve)
Teamsprint: Janine Smit, Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling (reserve)

Mannen
Ploegenachtervolging: Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries, Marcel Bosker en Chris Huizinga (reserve)
Mass start: Douwe de Vries, Chris Huizinga en Marcel Bosker (reserve)
Teamsprint: Ronald Mulder, Kai Verbij, Kjeld Nuis en Thomas Krol (reserve)


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan