Waar de senioren dit weekend in Dordrecht aantreden voor het Europees kampioenschap, rijden de junioren over twee weken hun wereldkampioenschap shorttrack. In Montreal strijden zij van 25 tot 27 januari om de mondiale titels. De selectiecommissie heeft vandaag een oordeel geveld over wie er namens Nederland in actie gaan komen.

Naast het KPN NK Shorttrack streden de junioren afgelopen weekend in de ochtenduren om kwalificatie voor het WK. De rijders met de snelste tijd in wedstrijden over drie, zes of negen rondes zouden zich plaatsen voor het WK op de 500, 1000 of 1500 meter. Het WK bij de junioren wordt dit jaar voor het eerst zonder allroundklassement verreden. Er worden enkel medailles uitgereikt voor de individuele afstanden en de relay. 

Na afgelopen weekend was al duidelijk dat Melle van 't Wout (500 meter), Sven Roes (1000 en 1500 meter), Georgie Dalrymple (500 meter), Marijn Wiersma (1000 meter) en Anne Floor Otter (1500 meter) zich geplaatst hadden. De selectiecommissie maakt vandaag bekend dat ook Jens van 't Wout, Bram Steenaart en Xandra Velzeboer hun tickets naar Canada kunnen boeken. De teams van vier dames en vier heren zullen uiteraard ook op de relay hun opwachting maken. De junioren worden begeleid door coaches Dave Versteeg (RTC Noord/Wadro) en Niels Kerstholt (RTC Midden).

Alle deelnemers aan het WK junioren kwamen afgelopen weekeinde ook bij het NK senioren in actie. Bij de heren verbaasde de 19-jarige Sven Roes zichzelf door brons te pakken op de 1000 meter en na winst in de superfinale ook de bronzen medaille in het eindklassement te veroveren. Ook Xandra Velzeboer streed om de voorste posities. Op de 1000 meter pakte ze eveneens het brons. In het eindklassement eindigde zij als zesde.