Voor het derde jaar achtereen vindt de ontknoping van de KPN Grand Prix plaats in Luleå. De marathonschaatsers rijden op het Zweedse zee-ijs drie wedstrijden over een totale afstand van 300 kilometer bij de heren en 220 kilometer bij de dames. Crispijn Ariëns en Carla Ketellapper-Zielman vertrekken in de eerste wedstrijd als leiders in het klassement.

Na drie wedstrijden op de Oostenrijkse Weissensee heeft het klassement al behoorlijk vorm gekregen. In een definitieve plooi is het klassement echter nog niet. Klassementsleider Ariëns (61 punten) weet wat het is om het klassement naar zich toe te trekken, want ook vorig jaar was hij de eindwinnaar. Bovendien won de schaatser van Okay Fashion & Jeans/Interfarms vorig jaar nog een etappe in Zweden door Gary Hekman in de sprint te verslaan.

Diezelfde Hekman (44,1 punten) staat na zijn overwinning in de tweede Grand Prix op de Weissensee derde in het klassement en lijkt één van de voornaamste belagers voor Ariëns. Na twee podiumplaatsen in Oostenrijk staat Jordy Harink momenteel tweede in het klassement met 46 punten. De natuurijsspecialist heeft zijn zinnen gezet op het klassement na de vierde plek vorig jaar.  Sjoerd den Hertog, winnaar van de Aart Koopmans Memorial en tevens leider in het kunstijsklassement, staat vierde en maakt ook nog kans op de eindzege.

Heren:
1. Crispijn Ariëns 61 punten
2. Jordy Harink 46 punten
3. Gary Hekman 44,1 punten
4. Sjoerd den Hertog 43,1 punten
5. Stefan Wolffenbuttel 36 punten

Met twee overwinningen op de Weissensee beleefde Carla Ketellapper-Zielman een fantastische comeback op het hoogste marathonniveau. Een comeback die haar na drie wedstrijden de leider maakt in het klassement met 55,1 punten. De verschillen in de top van het klassement zijn overigens nog klein. Manon Kamminga, de leidster in het kunstijsklassement, volgt slechts op één punt. Smaakmaker Ineke Dedden staat momenteel derde in het klassement met 40 punten.

Dames:
1. Carla Ketellapper-Zielman 55,1 punten
2. Manon Kamminga 54,1 punten
3. Ineke Dedden 40 punten
4. Maya de Jong 39 punten
5. Beau Wagemaker 38 punten

Omstandigheden
Afgelopen maandag viel er nog een dik pak sneeuw, maar de baan is inmiddels weer geprepareerd door de ijsmeester. De omstandigheden in Luleå zullen tijdens de drie wedstrijden sterk verschillen. Voor de KPN Grand Prix 4 op donderdag zijn de voorspellingen prima en de schaatsers zullen met een verwachtte middagtemperatuur rond de -10 graden goed moeten aankleden. Zaterdag (KPN Grand Prix 5) lijkt minder koud te worden en er wordt op zondag (KPN Grand Prix finale) zelfs dooi voorspeld.