Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2019

Sablikova en Pedersen winnen in Hamar, geen medailles voor Nederland

In Hamar heeft Martina Sablikova voor het eerst in bijna twee jaar weer een wereldbekerzege geboekt. De Tsjechische schreef de 3000 meter op haar naam. Ze versloeg de Russin Natalia Voronina en Marina Zueva uit Wit-Rusland. De vijf kilometer bij de heren werd gewonnen door Sverre Lunde Pedersen.

Foto : Soenar Chamid

In een onderlinge duel werd Zueva geklopt door Voronina (4.03,76 om 4.03,80). In de voorlaatste rit reed Sablikova naar een tijd van 4.02,17. Esmee Visser kwam daar in de laatste race niet meer aan, ze werd vierde in 4.04,39. De 23-jarige rijdster van Team TalentNED ziet deze World Cup vooral als trainingswedstrijd voor de WK Afstanden in Inzell. Achter haar eindigde Melissa Wijfje op plek vijf (4.06,05) en Reina Anema werd negende in een tijd van 4.08,61. 

Visser had er na de race 'best wel even de pest in', vertelde ze tegenover de NOS. "Ik moet goed diep blijven zitten, twee handjes op de rug houden en de rust bewaren, maar dat heb ik niet gedaan. Dat Sablikova hier wint, is voor mij geen verrassing. Na het EK Allround zag ik al dat ze goed zou worden. Ik zie haar als een grotere favoriete voor de titel dan ikzelf."

Startbewijs
Joy Beune won eerder op de dag de 3000 meter in de B-groep. De rijdster van Team Jumbo-Visma noteerde een tijd van 4.07,38 en bleef daarmee ruim voor Valerie Maltais uit Canada (4.10,43) en de Japanse Lemi Williamson (4.11,76). Debutante Aveline Hijlkema eindigde met 4.16,85 op de twaalfde plaats. In de B-groep wordt met kwartetstart verreden.

Als nummer vier van het gecombineerde wereldbekerklassement over 3000 en 5000 meter mag Visser in maart meedoen aan de afsluitende 3000 meter tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City. Ook Wijfje en Anema stelden in Noorwegen daarvoor een startbewijs veilig.

Antoinette de Jong viel door haar afwezigheid in Hamar buiten de top twaalf en moet daardoor hopen op een afmelding om in Salt Lake City op de drie kilometer van start te mogen gaan. Ireen Wüst, die in het eerste deel van het seizoen ook al enkele wereldbekerraces liet schieten, kan geen startbewijs voor deze afstand meer bemachtigen.

Eigen publiek
Bij de heren zegevierde Sverre Lunde Pedersen op de 5000 meter voor eigen publiek, al was dat niet veel in het Vikingschip. In een zeer vlakke rit met allemaal rondjes in de 29 seconden kwam de Noor uit op een tijd van 6.16,16. Hij hield daarmee de Rus Alexander Rumyantsev (6.19,24) en Ted-Jan Bloemen (6.20,44) achter zich. 

Marcel Bosker was de beste Nederlander op plaats vier (6.20,65) en Douwe de Vries werd zevende (6.22,08). De B-groep werd gewonnen door de Canadees Graeme Fish. Hij versloeg de Noor Sindre Henriksen en Viktor Hald Thorup uit Denemarken. Er reden geen Nederlanders mee in de B-groep.

"Na zo'n weekend met een zware vierkamp waar ik heel goed heb gereden, ben ik hier best tevreden mee", vertelde Bosker na afloop. "Het is een pittig schema. Ik kom hier om punten te halen voor het klassement, want ik sta er best goed voor."

Wereldbekerfinale
Rumyantsev moest zijn leidende positie in het gecombineerde wereldbekerklassement (5000 en 10.000 meter) afstaan aan Pedersen. Bloemen pakte dankzij zijn podiumplaats genoeg punten om eind maart in Salt Lake City mee te doen aan de Wereldbekerfinale. 

"Ik heb er hard voor gewerkt de afgelopen maanden", geeft Bloemen aan. De olympisch kampioen op de tien kilometer nam deze zomer uitgebreid vakantie en begon daardoor later en met een trainingsachterstand aan het huidige seizoen. "Dit was een belangrijke test om te kijken waar ik sta. Ik denk niet dat ik dit jaar al goed genoeg ben voor een titel, maar bij het WK Allround hoop ik nog wel wat moois te laten zien. Volgend jaar wil ik er weer staan."

Sven Kramer en Jorrit Bergsma misten in het eerste deel van het seizoen een flink aantal World Cups. Beiden staan daardoor nu te laag in het klassement om tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City in maart te mogen deelnemen aan de afsluitende 5000 meter. Bosker (derde) en Patrick Roest (negende) behoren wel tot de beste twaalf en zijn daardoor verzekerd van een startbewijs voor de vijf kilometer. De Vries (vijftiende) moet hopen op enkele afmeldingen.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan