Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2019

Nuis opgelucht, Verbij zet streep door klassement

Terwijl Kai Verbij met enige chagrijn de pers te woord stond, was Kjeld Nuis vooral heel opgelucht. Na de eerste dag van het WK Sprint staat de sprinter van Team Jumbo-Visma er met de derde plek goed voor. Verbij duikelde door een verprutste 1000 meter naar de negende plek in het klassement.

Foto : Sander Chamid

Verbij begon het toernooi sterk met een tweede tijd (34,72) op de 500 meter achter de Japanner Tatsuya Shinhama (34,66). In de slotrit van de 1000 meter nam de Europees sprintkampioen het op tegen Pavel Kulizhnikov. Op de laatste kruising kwam Verbij naast de Rus en moest daar inhouden om voorrang te verlenen. Met een tijd van 1.09,21 duikelde Verbij naar een negende plek in het klassement en zijn de kansen op een podiumplek verkeken.

"Ik kwam er niet lekker in", vertelt Verbij. "De opening was niet snel genoeg en vervolgens kon ik niet aanhaken. Het is flink balen, want het is natuurlijk meteen einde toernooi. Dit kan ik niet meer goedmaken. Ik had hier nog een mooi toernooi willen rijden en dat is nu niet gelukt. Het enige wat ik nog kan doen, is morgen twee sterke races rijden om nog met enigszins een positief gevoel af te sluiten."

Nuis tevreden
Nuis was op zijn beurt heel tevreden over het verloop van de eerste dag. De 29-jarige Zuid-Hollander, die sinds vorige week op nieuwe schoenen schaatst, noteerde op de 500 meter de negende tijd (34,98) en was slechts een paar honderdsten van zijn PR verwijderd. Op de 1000 meter was hij de enige van het veld die onder de 1.08 wist te rijden. "Stiekem baal ik wel dat ik geen baanrecord heb gereden", stelde Nuis, die met 1.07,86 twee tienden tekort kwam.

Achteraf wist hij wel waar hij die tijd had laten liggen. "De start was dramatisch en in de laatste bocht ging ik bijna onderuit. Maar al met al ben ik heel tevreden over hoe ik rijd", aldus Nuis, die slechts 0,14 seconden achter staat op Pavel Kulizhnikov en 0,07 op regerend wereldkampioen Havard Lorentzen. "Dat ik zo dicht bij de concurrentie zat op de 500 meter had ik vorige week niet gedacht. Mijn doel was het podium en daar ga ik nog steeds voor."

Na de teleurstellende WK Afstanden - Nuis eindigde derde op de 1000 meter en vijfde op de 1500 meter - heeft Nuis geleerd om zichzelf niet te veel druk meer op te leggen. "Als ik nu terugdenk aan Inzell, was dat het probleem. Ik had een veel te hoog verwachtingspatroon en daarom reed ik verkrampt rond. Als ik nu ga denken: ik ga morgen voor goud, dan sta ik morgen als één of andere hulk aan de start en blokkeer ik op het ijs. Ik moet gewoon heel dicht bij mezelf blijven en letten op de technische punten. Dan maar een saai interview", lacht hij.

Hein Otterspeer, de derde Nederlander die actief is op het WK Sprint, noteerde met 34,92 de zevende tijd op de 500 meter en werd zesde op de 1000 meter (1.08,67). Het levert de Nederlands sprintkampioen plek zeven op het in klassement. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan