Tickets
Shop
Nieuws 21 feb 2019

Kjeld Nuis: 'Zelfvertrouwen is niet ineens weg'

De teleurstelling was groot na de WK Afstanden. Kjeld Nuis had zijn zinnen dit seizoen gezet op titelprolongatie in Inzell, maar de tweevoudig olympisch kampioen kon zijn favorietenrol op de 1000 en 1500 meter niet waarmaken. Nuis zette de knop echter snel om en richtte zijn vizier op het WK Sprint komend weekend in Heerenveen. "Podium is het doel."

Foto : Soenar Chamid

Nuis eindigde de voorgaande drie edities van het WK Sprint op het podium. In 2016 werd hij tweede in Seoul, een jaar later veroverde hij in Calgary brons en vorig jaar sprintte hij in Changchun naar het zilver achter de ongenaakbare Havard Lorentzen. De kans dat hij dit jaar het bovenste treetje gaat halen, acht hij niet zo groot. "Natuurlijk ga ik voor de winst, maar dat gaat echt heel moeilijk worden. Ik ben me ervan bewust dat ik op de 500 meter in dit veld tekort kom. Maar als ik ze goed raak, kan ik zeker gevaarlijk zijn."

Foto : Soenar Chamid

Nieuwe prikkel
De 29-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma zal ze dit weekend dan wel 'goed moeten raken' op zijn nieuwe schoenen. Na de voor hem teleurstellend verlopen WK Afstanden besloot de Zuid-Hollander na vier jaar op CBC-schoenen te hebben gereden over te gaan op Viking. "Ik heb er zeker over getwijfeld of ik het nu al zou doen, maar ik had zoiets van: ik heb nú een nieuwe prikkel nodig", aldus Nuis, voor wie de afgelopen weken niet altijd even makkelijk waren (onder andere vanwege zijn privésituatie). "Dan is het heel lekker om letterlijk met je schaatsen bezig te zijn en je te richten op het WK Sprint."

Op de WK Afstanden stelde Nuis teleur met een derde plek op de 1000 meter en een vijfde plek op de 1500 meter. Hij voelde zich heel goed, maar het kwam het er tijdens de races niet uit. "Ik voelde me misschien niet zo goed als de dagen ervoor, maar ik was niet slecht. Ik kon het gewoon niet waarmaken", baalt Nuis nog steeds. Toch is het zelfvertrouwen niet ineens weg bij de sprinter. "Nee hoor. Ik heb het er ook met Jac (Orie, coach) over gehad en die zei: 'Ik snap dat je veel aan je kop hebt, maar het is echt niet zo dat je achteruit rijdt'."

Toch waren de prestaties op het WK voor Nuis een reden om op nieuwe schoenen over te gaan. Hoewel hij de overstap spannend vindt, durft hij de gok wel te nemen. "Ik rijd er nu een week op en het gaat best wel lekker. Natuurlijk maak ik nog wel wat missertjes, maar dat is logisch als je op een heel ander merk schaatst. Ja, ik ben tot nu toe positief verrast." Zijn oude schaatsschoenen, die hem succes brachten tijdens de Spelen in PyeongChang, dienen nu als reservepaar.

Dit bericht bekijken op Instagram

This weekend... sucked. #nothing

Een bericht gedeeld door Kjeld Nuis (@kjeldnuis) op

Grijze muis
Volgens Orie zijn de schoenen van Nuis niet de reden van zijn tegenvallende prestaties op het WK. Toch staat de coach achter de keuze van zijn pupil om te wisselen. "Er zijn genoeg goede argumenten voor hem om te veranderen en dan moet je het gewoon doen'', betoogt Orie in Wolvega. "Kjeld is geen grijze muis en dat moet hij niet worden ook. Hij is misschien best wel een flapuit en een beetje losse jongen, maar hij is niet zo impulsief als iedereen denkt. Helemaal niet zelfs. Hij luistert altijd goed en weet heel goed waarmee hij bezig is.''

Orie grinnikt als hij hoort dat Nuis voor zijn nieuwe schoenen heeft gekozen, omdat hij naar eigen zeggen een nieuwe prikkel nodig heeft. "Nou, ik weet er nog wel een paar meer voor hem. Je hebt diverse keuzes als je jezelf wil verbeteren en dan is dit er één van. Je bent als schaatser en coach eigenlijk altijd wel bezig met materiaal. Dat is een doorlopend proces.''

Nuis hoopt dat zijn nieuwe materiaal hem aan vier goede afstanden helpt. Op de 1000 meter verwacht hij de verloren tijd op de 500 meter goed te maken. "Als ik twee hele goede 1000 meters rijd, kan ik op het podium komen. Dat is ook mijn doel." Volgens Nuis is Pavel Kulizhnikov de grootste kanshebber voor de wereldtitel. "Hij was hartstikke in vorm in Inzell, maar door een misser verpestte hij de 500 meter. Anders had hij die gewonnen. Ja, hij is voor mij de favoriet."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan