Moniek Klijnstra en Thijmen Polman hebben afgelopen weekend het Nederlands kampioenschap kortebaan op hun naam geschreven. In de openlucht reden ze op het ijs van Flevonice op 140 meter (dames) en 160 meter (heren) naar de overwinning.

In drie omlopen vallen er telkens rijders af tot er in de finale vier schaatsers overblijven. Vervolgens start iedereen in de finale een keer tegen elkaar. Klijnstra won alle haar finaleraces en pakte daarmee de Nederlandse titel. Het zilver en brons waren voor Anne Plat en Anna Boersma. De vierde plek was voor Naomi Weeland.

"Ik voelde me zo supergoed de afgelopen weken. De tijden in de training waren goed en ik rij zo sterk", vertelt Klijnstra na de wedstrijd. "Mijn honderd meter is niet fantastisch, maar ik hoopte wel op het podium. Ik wist dat ik het de rest moeilijk zou kunnen maken, maar winnen? Dat had ik niet verwacht!"

Bij de heren zegevierde Thijmen Polman door al zijn ritten te winnen. Tim Hoogkamer en Joep Kalverdijk werden tweede en derde. Op plaats vier eindigde Remon van de Velde.

Junioren
Bij de B-junioren ging het goud maandag bij de dames naar Isabel Grevelt voor Renee Baas, Manon Iskes en Annebet Dekker. Stefan Westenbroek won bij de heren. Het sprintpodium werd compleet gemaakt door Chris Fredriks en Ivan Slingerland. Peye de Ruiter werd vierde.

Chloé Hoogendoorn mocht zondag op de hoogste trede van het podium stappen bij de C-junioren. Pien Hersman en Pien Smit pakten zilver en brons. Op plek vier eindigde Lataesha Narain. Bij de jongens won Tom Egbertsen, voor Willem Bekkema, Ward Dielissen en Giancarlo Lopez. 

Naast de Nederlandse titels telt de klassering (vanaf junioren B) ook mee voor het klassement van de Sprint League. De Sprint League is sinds het seizoen 2018/2019 een nieuwe wedstrijdcyclus voor het 'echte' korte werk. De beste acht van het klassement na de eerste drie wedstrijden plaatsen zich voor de finalewedstrijd De Zilveren Bal in Leeuwarden.

Klik hier voor de volledige uitslagen.