Voor Johan de Wit was het WK Sprint een toernooi om niet gauw te vergeten. De bondscoach van Japan zag zijn pupillen meerdere medailles pakken en kreeg bovendien na afloop van het toernooi een oorkonde in zijn handen gedrukt. De Wit ontving in Thialf het hoogst mogelijke trainersdiploma (TC-5).

"Ik ben nu echt een topcoach", stelde de Alkmaarder glimlachend in de mixed zone. "Er zijn niet veel coaches in Nederland die hem hebben, dus ik ben er hartstikke trots op." De TC-5 is een opleiding vanuit het NOC*NSF (in samenwerking met Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool van Amsterdam) en is het hoogst mogelijke diploma die een coach kan verwerven. Onlangs hadden Gerard van Velde en Gianni Romme deze opleiding ook voltooid.

De Wit begon zes jaar geleden met de opleiding, maar na zijn overstap naar Japan zette hij de opleiding even aan de kant. In Japan is het hebben van dit hoogst mogelijke diploma immers geen verplichting. "Ik ben in Japan heel erg aan het pushen om een trainersopleiding te starten, maar dan is het tegenstrijdig als ik het Topcoach-diploma zelf nog niet heb."

Zodoende nam De Wit vorig jaar contact op met zijn leercoach en is er een plan opgesteld. Daarna heeft hij alles snel afgewerkt en ingeleverd. "Van de week heb ik een eindgesprek gehad, omdat ik toch in Nederland was. En nu heb ik hem", keek hij nog maar eens naar zijn papiertje. Wat hij nu extra kan en mag? Lachend: "Ik mag nu een commercieel team in Nederland trainen, mocht ik dat ooit nog eens willen."

Foto : Rijcko Treep
Door Rijcko Treep - Laatste update op 25 feb 2019 om 12:15