Team Plantina-coach Gerard van Velde heeft zaterdagmiddag het hoogst mogelijke trainersdiploma, ST5, in ontvangst mogen nemen. In één van de businessruimtes in Thialf werd hij verrast door de technisch directeur van de KNSB Arie Koops. Schaatsen.nl was erbij.

"Dit is natuurlijk hartstikke mooi", aldus Van Velde met een grote glimlach op zijn gezicht in Thialf. "Een aantal weken geleden heb ik mijn laatste proef gehaald, daar werd mij medegedeeld dat er nog een moment zou komen dat ik het diploma uitgereikt zou krijgen."

De 45-jarige coach werd zaterdagmiddag in Heerenveen tijdens de eerste World Cup van het jaar verrast. "Ik was vandaag gewoon druk met de wedstrijden en na afloop van de 1500 meter bij de mannen zei de fysio opeens: 'Je moet nog even naar boven om iets te halen.' Dus ik dacht: wat moet ik dan halen. We zijn toch klaar?"

"Dus ik ging naar boven en zag daar Arie staan. Toen wist ik natuurlijk voldoende, dat het moment daar was. Ik kreeg een bosje bloemen en het diploma. Een geweldig moment natuurlijk."

Het ST5-traininersdiploma is het hoogst mogelijke certificaat voor een schaatscoach. "Nu hoor ik er echt bij”, lacht Van Velde. “Ik ben er heel blij mee. Daarnaast komt het goed uit voor ons team, want het is een vereiste. Als coach moet je dit soort papieren hebben om op het hoogste niveau te mogen opereren."

Koops
"Iedere keer dat we er weer een coach met het diploma topsport 5 krijgen, vind ik dat een bijzonder moment", aldus Koops. "Ik vind het daarnaast belangrijk voor het schaatsen, omdat het laat zien dat we deze sport op hoog niveau bedrijven." 

"Gerard coacht al jarenlang sporters op het allerhoogste niveau, heeft medailles gewonnen op de Olympische Spelen. Dat hij iets kon, was al heel helder, maar nu heeft hij dus ook een certificaat dat het nog eens extra bevestigd."  

Door Robert Prins - Laatste update op 12 nov 2017 om 00:54