Het begon donderdagmorgen zó goed voor de vrouwen van Team mkbasics.nl. Halverwege de koers over ruim tachtig kilometer wist een kopgroep van zestien weg te komen met daarin alle vier de schaatssters van de rode trein. In de volgende ronde was de pech echter niet te overzien...

Dieuwertje van Kalken vloerde zichzelf met twee struikelpartijen op rij, waarna ook Iris van der Stelt door een val de nodige meters verloor. Lisa van der Geest liet zich vervolgens terugzakken richting haar gevallen collega's, terwijl Merel Bosma als enige rijdster in de kopgroep bleef. Is dat dan wel een logische keuze? Jazeker, vertelt Wichert Hoekert, 'invalploegleider' voor Jan-Martien van de Wetering, die pas zaterdag in Zweden aanwezig kan zijn. "Het was namelijk Iris die nog de scherpste schaatsen had."

Het botte schaatsengehalte lag donderdagmorgen hoog op het Zweedse natuurijs. Op de brug die over het bevroren water loopt wordt tegen de gladheid namelijk gestrooid met split (klein grind). Die steentjes komen door de voorbijrijdende auto's op het ijs terecht en zijn funest voor de scherp geslepen messen.

"Er is heel weinig wat je dan kan doen. Die steentjes zijn zo klein dat je er niet omheen kan schaatsen en je kan onderweg ook niet slijpen", vervolgt Hoekert. "We hebben zelfs nog slijpsteentjes aangereikt, maar dat haalt natuurlijk ook niet uit. We zijn dus eigenlijk wel een beetje gefrustreerd. Er is al het een en ander aan gedaan, maar niet voldoende. En met botte schaatsen kun je niet rijden."

Omdat dezelfde geluiden ook bij andere ploegen klinken, zijn er plannen om gezamenlijk een voorstel te doen om de volgende wedstrijden op een kleinere ronde te rijden, die niet in de buurt van de brug komt. "Je kunt zeggen; zo werkt natuurijs. Maar het is zonde als je uit de wedstrijd valt door iets wat je zelf niet in de hand hebt." 

Bram Smallenbroek reageert namens de organisatie: "We vinden het heel spijtig dat de schaatsers vandaag zo'n last hebben gehad van de steentjes. Vorig jaar hebben we precies dezelfde maatregelen genomen en waren er veel minder klachten", begint hij.

Onder die maatregelen valt onder meer een tent die ter bescherming van het ijs onder de brug is geplaatst. Het is waarschijnlijk de dooi die er voor zorgt dat er steentjes naar boven komen die al op het ijs lagen voor de organisatie opbouwde. "We gaan vannacht weer water opspuiten om er de komende dagen iets moois van te kunnen maken, maar we hebben helaas niet overal invloed op, dan hadden de steentjes er namelijk niet gelegen." 

Ondanks de valpartijen van Team mkbasics.nl valt het met de blessures van de ploeg mee. "Geen groot letsel in ieder geval. Komend weekend starten we opnieuw en is alles weer mogelijk. Het was letterlijk 'botte pech' vandaag." 

Wat gebeurde er verder in Luleå? Lees hier het liveblog terug.

Manon Kamminga (Team A6.nl) heeft haar eigen tactiek om steentjes te ontwijken | Foto : Vincent Riemersma

 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 21 feb 2019 om 18:08