Ze wint internationale mass starts, is al de hele winter onverslaanbaar tijdens marathonkoersen op kunstijs, maar reed nog nooit een wedstrijd op buitenlands natuurijs. In Luleå maakte Irene Schouten donderdagochtend haar debuut en bewees dik ingepakt en met roze tape over haar neus, ook daar de snelste te kunnen zijn.

"Je hebt maar een klein gaatje hier in je buff, dus ik vroeg aan die andere meiden: hoe moet ik nu eigenlijk eten?", begint Schouten terwijl ze zich lachend ontdoet van haar schaatsen. "Het is voor het eerst dat ik dit doe! Of ze waren kapot, of serieus bezig, maar er kwam geen antwoord."

Met moeite werd over acht ronden van 10,5 kilometer een reepje en gelletje verorberd door de 26-jarige rijdster van Team Royal A-ware. In de koers over ruim tachtig kilometer ontstonden meerdere grote kopgroepen waar Schouten deel van uitmaakte, maar een definitieve ontsnapping liet lang op zich wachten. "De eerste twee ronden gingen niet super, we bleven met een grote groep bij elkaar en gaven maar af en toe een beetje gas. Op een gegeven moment brokkelde het steeds meer af en toen waren we ineens nog maar met vier: mooi, dacht ik!"

Jas kopen
Naast Schouten waren het ploeggenote Carien Kleibeuker, klassementsleider Carla Ketellapper-Zielman en de jonge Floor Peters die de kopgroep vormden. De dames van Royal A-ware maakten samen de koers hard en met nog een goede kilometer te gaan voerde Kleibeuker op kop het tempo aan. Peters kwam met de finish in zicht ten val, waarna de eindsprint werd ingezet. Schouten sprintte met overmacht als eerste de finishlijn over, Ketellapper-Zielman en Kleibeuker volgden. "Ik win heel vaak de sprint op kunstijs en daarom krijg ik ook vaak de stempel 'sprinter', maar als je hier nu kijkt naar zo'n lange koers, dan was ik samen met Carien veruit de sterkste."

"Als je met zijn vieren bent en wij zijn met twee, dan weet je: sowieso podium voor de ploeg! Natuurlijk wil je nog steeds voor die overwinning gaan. Ik weet dat ik ook lange stukken kan skeeleren, en mijn ploeggenoten zeiden al: dan moet schaatsen ook wel lukken. Maar het is toch wel even wat anders dan langebaan", vertelt Schouten terwijl ze zich tot Kleibeuker keert: "Carien, nu kan je straks die jas gaan halen van het prijzengeld", grapt ze. "Tuurlijk!", klinkt het blij vanuit de A-ware rijderstent.

"Carien zag een mooie jas hier, maar vond hem wel erg duur. Ik zei: morgen goed rijden en dan kan je hem gaan kopen."

Klik hier voor het liveblog van de KPN Grand Prix 4. Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 21 feb 2019 om 18:06