Tickets
Shop
Nieuws 24 feb 2019

Bob de Vries: 'Dit is zeker een goedmaker'

Een heldhaftige ontsnapping en machtige eindsprint sierden zondag de koers van Team Royal A-ware. Na een solo optreden van Erik Jan Kooiman was het Bob de Vries die na 150 kilometer bikkelen op de hoogste trede van het podium mocht klimmen in Luleå. Jouke Hoogeveen en Gary Hekman werden tweede en derde.

In de koers over veertig ronden op het 3600 meter lange parcours in Zweden ging Erik Jan Kooiman er tijdens de zesde KPN Grand Prix al vroeg vandoor. Met nog negen ronden voor de kiezen liet hij zijn medekoplopers achter zich. "Het draaide goed en mijn benen voelden steeds beter. Ik kreeg een beetje een déjà vu naar vorig jaar. Toen waren we met dezelfde mannen weg, en dan moet ik echt niet wachten tot de laatste drie ronden om te ontsnappen. Ik dacht: ik waag het erop", begint Kooiman. 

Hij pakte al snel een grote voorsprong, terwijl Marco van der Tuin, Gary Hekman, Simon Schouten, Crispijn Ariëns, Bob de Vries, Jouke Hoogeveen en Christoffel Hendriks op achterstand raakten. "Het was een ideale situatie voor ons dat Erik Jan wegging, dan hoefden Simon en ik daarachter geen kopwerk te doen", vertelt Bob de Vries over de vlucht van zijn ploeggenoot. "Ik zag dat Jouke nog goed was, dus daar blijf je dan gewoon achter zitten."

Met nog drie ronden te gaan, besloot Hoogeveen zijn aanval te plaatsen. De Vries sprong mee en Kooiman werd ingerekend. "Ik dacht zeker dat het me ging lukken, maar achteraf ging ik misschien wel erg vroeg. Als je zoveel tegenwind hebt, dan ga je leeg en verlies je snelheid", analyseert Kooiman.

Jouke Hoogeveen, Bob de Vries en Gary Hekman

De twee nieuwe koplopers gingen vervolgens samen op de finale af. "Jouke bleef maar gaan en gaan. Het verbaasde mij eigenlijk dat hij zo lang op kop bleef rijden", vervolgt Bob de Vries. "Ik wilde eigenlijk nog wat langer wachten, omdat we wind tegen hadden met de sprint, maar Jouke kwam de laatste bocht niet goed door. Nu eromheen, een gaatje proberen te slaan en uitrijden, dacht ik toen."

Het plan van De Vries pakte goed uit en op de streep werd de overwinning met een blije kreet binnengehaald. "Het was echt een zware wedstrijd, met harde wind en zacht ijs; dat zie je wel aan hoeveel mensen er finishen. Het gaat bij mij het hele seizoen al niet zoals ik wil, dus dit is zeker een goedmaker. Heel lekker dat ik deze nu gewonnen heb."

"Eerst even onder de douche of in bad", lacht De Vries bij de vraag hoe deze overwinning gevierd gaat worden. "Hier ga ik echt wel een paar dagen last van hebben. Benen, knieën, pezen in je rug: alles is stram. Volgende week nog één wedstrijd doorbijten, en dan zit het seizoen er lekker op."

Wat gebeurt er verder in Luleå? Lees hier het liveblog terug. Alle uitslagen zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan