Onder toezicht van haar hele familie pakte Jutta Leerdam haar eerste nationale titel op de 500 meter. Met een razendsnelle tijd van 37,75 verpulverde de 20-jarige rijdster van Team Reggeborgh het kampioenschapsrecord van Janine Smit. "Ik hoorde het net, heel vet!"

Leerdam, die vorig seizoen al de Nederlandse sprinttitel veroverde, kende in aanloop naar de KPN NK Afstanden veel zenuwen. Ze voelde dat ze in vorm was, maar het moest er nog maar wel even van komen. Na een valse start (ja, vanwege de zenuwen) snelde ze naar haar snelste opening (10,60) ooit. "Hoe belangrijk een snelle opening is? Heel belangrijk. Elke tiende die je in de opening pakt, is twee tiende winst in de ronde", vertelt Leerdam.

Toen ze de streep passeerde en zag dat ze een persoonlijk record had gereden, kon ze haar ogen niet geloven. Ze wilde echter nog niet te vroeg juichen, aangezien er nog drie ritten na haar kwamen. Pas toen Letitia de Jong en Michelle de Jong zich op de tijd stukbeten, kon Leerdam de rood-wit-blauwe vlag om haar schouders leggen. "Ik heb het publiek even goed bedankt, ik vind het heel fijn dat ze me naar de finish hebben geschreeuwd", aldus Leerdam, die felicitaties kreeg van haar vriend Koen Verweij. "Hij gaf mij tijdens de race nog een technisch punt mee waar ik op moest letten en dat deed ik wel goed denk ik."

Kritisch
Ondanks de euforie bleef er na haar indrukwekkende rit ook nog wat te wensen over. "De tweede bocht ging ik niet zo goed aan. De laatste honderd meter wilde ik te graag en reed ik iets te gehaast", aldus een kritische Leerdam. Ze erkent dat ze nog nooit voor de honderd procent tevreden was over een race. "Maar dat moet ook, want het moet harder en het kan ook absoluut harder. Dat geeft een fijn gevoel."

Voor Leerdam pakte de beslissing om de vierde World Cup in Nagano over te slaan goed uit. "Ik heb me twee weken in Nederland kunnen voorbereiden om hier zo goed mogelijk aan de start te staan. Ja, dat was een hele goede keuze geweest", stelt ze tevreden. "Met zo'n opening en rondje kan ik internationaal de strijd wel aangaan, denk ik." Zondag wacht de 1000 meter nog. "Het is niet dat ik nu denk: ik ben Nederlands kampioen, dus ik ben er al. De focus blijft hetzelfde."

De verrassing van de dag was juniore Femke Kok. De rijdster van RTC Noord Fryslân reed een persoonlijk record, wat tevens een verbetering was van haar eigen nationale record voor junioren. Met haar podiumplaats kwalificeert zij zich voor de WK Afstanden in februari in Salt Lake City. Ook Leerdam en Letitia de Jong mogen zich voor dat toernooi opmaken. Of zij ook mee mogen doen aan de EK Afstanden over twee weken in Heerenveen, hangt nog af van de uitkomst van de selectievolgorde.

Bekijk hier de volledige uitslagen.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 30 dec 2019 om 16:35