Tickets
Shop
Nieuws 04 dec 2019

Hongaarse bondscoach neemt ontslag na racistische opmerkingen

De Chinese bondscoach van de Hongaarse shorttrackers Zhang Jing, ook wel bekend als Lina Zhang, heeft ontslag genomen nadat Csaba Burjan, een van haar pupillen, beledigende opmerkingen maakte over China. Dat maakte de trainster bekend via sociale media.

Foto : Sander Chamid

Op sociale media was afgelopen week te zien hoe Burjan klaagde over de lange wachttijden op het vliegveld van Shanghai. De Hongaarse shorttrackploeg is in China vanwege de vierde World Cup komend weekeinde. "Ik kan niet tolereren dat een Hongaarse schaatser, laat staan een olympisch kampioen, zulke racistische opmerkingen maakt over China", aldus Zhang, die 'geschokt en verontwaardigd' is. Ze heeft de Hongaarse bond om officiële excuses gevraagd.

Zhang is sinds 2012 bondscoach van de Hongaarse shorttrackers en al jarenlang een vertrouweling van Shaolin Sandor Liu en zijn broertje Shaoang. De twee hebben een Chinese vader en een Hongaarse moeder en trainden in het verleden al onder de leiding van Zhang in China. Toen ze na hun terugkeer naar Hongarije bij de nationale ploeg een trainster zochten, werd Zhang op hun voorspraak uit China gehaald. Sindsdien is het Hongaarse shorttrack aan een gestage opmars bezig, met als hoogtepunt de gouden medaille op de aflossing tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea. 

Update:
De Hongaarse bond heeft in een statement verklaard dat ze niet akkoord gaan met het ontslag van Zhang en met de coach in gesprek zullen gaan over haar functie. Als gevolg van het incident is Burjan naar huis gestuurd. De 25-jarige shorttracker zal dit weekend niet in actie komen tijdens de vierde wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Ook maakte de bond bekend dat ze een disciplinaire procedure zal starten tegen de shorttracker. Burjan heeft inmiddels wel excuses gemaakt aan Zhang.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan