Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 26 dec 2019

Dilemma's met Carlijn Achtereekte: 'Een litteken heeft veel karakter'

In de rubriek ‘dilemma’s op donderdag’ confronteert schaatsen.nl bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is olympisch kampioene Carlijn Achtereekte aan de beurt.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam: 
Carlijn Achtereekte
Geboorteplaats: 
Lettele
Geboortedatum: 
29 januari 1990
Team: 
Team Jumbo-Visma
Opmerkelijk: 
Won olympisch goud op de drie kilometer in PyeongChang
Instagram: 
@carlijnachtereekte
Twitter: @Carlijn­_A

Dilemma's
3000 meter of 5000 meter
"Op dit moment kies ik voor de drie kilometer, omdat die afstand gewoon het beste gaat en dat is waar mijn krachten liggen. Ik vind het ook gewoon een heel mooie afstand. De vijf kilometer vind ik ook mooi, maar ik vind de strijd op de wat snellere rondjes leuker. Ik heb natuurlijk ook olympisch goud op de drie kilometer, wat ook wel meespeelt in mijn beslissing."

Elfstedentocht of Olympische Spelen
"Elfstedentocht. Ik hoop echt dat ik hem ooit nog kan rijden. Op de Spelen heb ik al een heel mooie medaille en de Elfstedentocht is zoiets unieks. Hoewel ik daar misschien helemaal niet voor gemaakt ben haha."

WK Allround of WK Afstanden
"Ik denk dan toch de WK Afstanden, omdat ik daar momenteel de grootste kans maak om te winnen. Het WK Allround vind ik ook echt een prachtig toernooi, maar ik ben nu echt een afstandsspecialist. Ik train ook wel voor allround, maar toch vooral voor de drie en de vijf kilometer. De WK Afstanden zijn dit jaar in Salt Lake City, de snelste baan ter wereld. Daar heb ik nog nooit een wedstrijd gereden. De druk op de benen is daar hoger omdat je door een lage luchtdruk snellere rondjes kunt rijden. Ik hoop dat ik me kwalificeer, want daar kijk ik écht naar uit!"

Warming up of cooling down
"Warming up. Ik vind uitrijden maar saai. Als je goed hebt gereden wil je naar je familie, maar dan moet je weer uitrijden en dat kost tijd. Bij de warming up bereid je je voor en mag je gaan racen en doen wat je het leukste vindt."

Dit bericht bekijken op Instagram

Mag ik al stoppen ⏱..?

Een bericht gedeeld door Carlijn Achtereekte (@carlijnachtereekte) op

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm op het ijs
"Absoluut in bloedvorm langs de baan. Ik ben niet graag in slechte vorm op het ijs, dus dan sta ik liever naast de baan in goede vorm. Dat klinkt wel wat positiever en ik ben wat meer van de positieve benadering."

Bocht of rechte stuk
"Zonder twijfel het rechte stuk. Dat is ergens wel een beetje mijn wapen. Het gevoel dat ik dan krijg, daar word ik heel gelukkig van. Ze zeggen dat ik dan een beetje dans op het ijs, haha."

Verplicht met je linkerarm los schaatsen en rechts op de rug of op vaste schaatsen in plaats van klapschaatsen
"Dan kies ik voor met mijn linkerarm los schaatsen. Dat zie ik zeker niet als een succes, maar als ik op vaste schaatsen moet rijden ga ik zó langzaam. Dat heb ik ooit nog met een clinic gedaan en dat was heel raar. Ik kies in dit geval voor wat me het snelste lijkt."

Elke keer op het podium gigantische hoogtevrees krijgen of altijd verkeerd om staan op het podium
"Ik ga dan toch voor hoogtevrees op het podium. Als ik verkeerd om sta, sta ik met mijn rug naar het publiek en kan ik niet samen met het publiek genieten van het moment. Bij mijn zege op het NK in 2019 stond ik met mijn rug naar publiek, toen had ik wel willen omdraaien. Mensen stonden toen achter mij te juichen."

Film of series
"Ik kijk het liefste series. Ik vind het heel vet als je een serie aan het kijken bent en gewoon niet kan stoppen. Ik vind het heerlijk om helemaal weg te dromen in een serie. Ergens is dat ook wel een nadeel natuurlijk."

Hond of kat
"Ik ben helemaal niet opgegroeid met huisdieren, maar mijn jongste broertje wilde altijd heel graag een hondje en dat zou ik dan ook kiezen. We konden helaas geen huisdier nemen omdat mijn ouders allergisch waren. We hadden wel een vis, heel saai. Ik vind een hond wel leuk, omdat je daar mee kunt wandelen. Ik denk niet dat ik snel een huisdier zou nemen omdat ik niet echt met dat gevoel ben opgevoed."

Auto of fiets
"Fietsen. Naast schaatsen vind ik wielrennen het leukste dat er is. Ik heb altijd wel overwogen om te gaan wielrennen, maar dat had ik wel van jongs af aan moeten leren. Ik zit nu ook ontzettend in de kracht van mijn carrière, dan durf ik sowieso het risico niet te nemen om over te stappen naar de wielersport."

Dit bericht bekijken op Instagram

Here we go again! Collalbo 🚵‍♀️

Een bericht gedeeld door Carlijn Achtereekte (@carlijnachtereekte) op

Bier of wijn
"Bier. Ik ben niet een echte bier- of wijndrinker, maar ik vind een speciaalbiertje of witbiertje altijd wel lekker. Ik ben eigenlijk voornamelijk van de mix- en coctaildrankjes."

Litteken of tatoeage
"Ik vind het van andere mensen soms prachtig, maar ik hou niet zo van tatoeages. Ik kan het nu mooi vinden, maar dan vind ik het over tien jaar heel lelijk. Een litteken heeft als je het mij vraagt veel meer karakter, dat zegt meer over iemand."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan