Tickets
Shop
Nieuws 24 dec 2019

Dijkstra eindelijk op de weg terug na kwakkeljaar: 'Het werd een vicieuze cirkel'

Waar Lex Dijkstra in januari 2018 nog op het podium eindigde van het KPN NK Allround, was hij het afgelopen jaar nog geen schim van zichzelf. Met een profcontract op zak werd het eerste seizoen als topsporter niet bepaald wat hij ervan had verwacht. De jonge stayer kampte continu met buikklachten en ziekte en zijn prestaties van het jaar daarvoor waren ver weg. Pas na maanden van onderzoeken kwam hij er dit voorjaar achter wat hem al die tijd parten speelde: een glutenintolerantie.

Foto : Soenar Chamid

Vol goede moed begon Dijkstra vorig jaar aan het schaatsseizoen. In de zomer moest hij flink afzien tijdens de skeelertraining achter de ervaren mannen bij Team easyJet van coach Jillert Anema, maar bij de jaarlijkse fietstijdrit de Stelvio-pas op brak hij teamrecords. Pas op het ijs merkte hij voor het eerst dat er iets mis was. "Tijdens wedstrijden verzuurde ik gewoon compleet na drie, vier, vijf rondjes en kon ik niet meer bewegen. Daarna zat ik de rest van de avond gekluisterd aan het toilet, moest ik overgeven en had ik allemaal andere ongemakken. Ik werd gewoon ziek van het schaatsen", vertelt hij.

Nog gedurende het seizoen onderging de Groninger diverse onderzoeken, maar het probleem werd niet gevonden. Uit alle tests bleek dat hij kerngezond was, alleen was hij dat niet. "Dan ging je naar het volgende piekmoment en was het precies hetzelfde liedje. Het werd een vicieuze cirkel waar je niet uit kan stappen omdat je niet weet wat er mis is", aldus Dijkstra. En zo bleef hij het hele seizoen kwakkelen. Hij eindigde als achtste op het KPN NK Allround, waar hij een jaar eerder nog op het podium stond. Op de KPN NK Afstanden zag hij zichzelf op de 5000 meter terug op de zestiende plaats.

Na het seizoen vertrok hij naar Calgary voor de traditionele recordwedstrijden, maar liet die schieten toen hij alweer ziek werd. Skiën en een roadtrip door de Rocky Mountains kwamen daarvoor in de plaats, voordat hij zich in mei aansloot bij Team IKO. Op eigen kosten liet hij zich daarna nog maar eens onderzoeken, waarna een voedingsmiddelentest aantoonde dat hij een intolerantie had ontwikkeld voor gluten, ei, appel, hazelnoot, pompoen en haver. Een flinke waslijst. "Ik heb altijd gedacht dat mij niets zou gebeuren, omdat je fit bent, sport en gezond eet. Ik dacht dat ik overtraind was en mezelf te veel pushte, terwijl ik eigenlijk al die tijd mijn lichaam als het ware aan het vergiftigen was."

Herstel
Opgelucht dat hij eindelijk wist wat er mis was, paste Dijkstra zijn dieet aan. De keukenkastjes werden geruimd en alles werd ingeruild voor glutenvrije producten. Geen pasta en brood meer dus voor de topsporter, die lang moest herstellen. "Omdat ik zo lang ziek was geweest, was er ook nog eens een schimmel in mijn darmen gekomen. Het duurde twee maanden voordat die kapot was en daarna moest ik aansterken met probiotica. Ik ben nog steeds aan het opbouwen, maar mijn resultaten zijn al een stuk beter."

In het voorseizoen noteerde Dijkstra persoonlijke records op de 1500 en 5000 meter, iets dat hij vorig seizoen niet voor elkaar kreeg. Toch wist hij zich niet rechtstreeks te plaatsen voor de KPN NK Afstanden van deze week. Bij de Rabo Holland Cup in Hoorn was hij niet fit en miste hij net aan de boot. Voor de 5000 meter is hij vooralsnog eerste reserve. Voor het KPN NK Allround heeft hij zich wel geplaatst dankzij een prima optreden op de Eindhoven Trofee. Daar eindigde hij als vierde en won hij de 5000 meter, waarbij hij slechts twee seconden van het baanrecord van Jan Blokhuijsen verwijderd bleef. 

"Ik ben ervan overtuigd dat ik nog steeds niet helemaal hersteld ben, dat ik nog steeds een enigszins verzwakt immuunsysteem heb. De ene dag is de andere dag niet en daar baal ik heel erg van", vertelde Dijkstra na zijn optreden in Hoorn. Verbolgen dat het zo lang heeft moeten duren is hij echter niet. "Achteraf kijk je een koe in de kont en ben ik blij dat ik er uiteindelijk wat aan heb kunnen doen. Het is in principe ook goed te doen. Het kost me wel energie, maar er zijn veel ergere kwalen."

Controle
Bij Team IKO heeft Dijkstra de stijgende lijn weer te pakken. Samen met Blokhuijsen vormt hij de allroundtak binnen de ploeg, waarbij soms ook junior Yves Vergeer mag aansluiten. De twee kunnen het goed met elkaar vinden en trekken zich aan elkaar op. "Met zijn tweeën vind ik dat we het niet onverdienstelijk doen. Jan komt uit een sabbatical en ik kom uit een periode waarin mijn lichaam niet goed functioneerde. Ja, de oude en de zieke hebben het redelijk onder controle", grapt hij.

Dijkstra in actie tijdens het World Cup kwalificatietoernooi | Foto : Soenar Chamid

Dit jaar zijn de twee vooral bezig met opbouwen. Volgend jaar moet alles geoptimaliseerd worden en in het olympische jaar willen ze er staan. Voor mentor Blokhuijsen zouden dat zijn vierde Spelen worden, voor Dijkstra zijn eerste. Dijkstra hoopt zich verder te verbeteren, mét een aangepast dieet.  Zonder gluten, ei, appel, hazelnoot, pompoen en haver blijft er namelijk weinig over wat hij op zijn bord kan scheppen. "Ik heb een webwinkel gevonden die veel dingen heeft die ik wel mag eten", vertelt hij. "Verder eet ik heel veel verse dingen. Groenten, peulvruchten en rijst."

Ook uitstapjes en trainingskampen doet hij niet zomaar meer. "Het maakt je soms paranoïde, omdat je niet weet of ze alles wel goed schoonmaken. Of ze de kopjes niet schoonmaken in het water waar ook de broodplank in is gegaan. Je pakt nooit meer zomaar iets uit de kast. Je voelt je ook wel bezwaard, je wilt andere mensen niet opzadelen met jouw probleem. In Inzell en Heerenveen hebben we nu een hotel waar ze er heel goed rekening mee houden, maar andere plekken vertrouw ik alleen als het een glutenvrijkeurmerk heeft."

Vooralsnog heeft Dijkstra zijn carrière weer op de rit. Met een beetje geluk kan hij nog op de 5000 meter starten aanstaande vrijdag in Thialf. "Als iemand anders plotseling een glutenintolerantie heeft, zie je mij in een keer aan de start", lacht hij. "Ik wens het alleen niemand toe, want het is ook wel heel veel gedoe."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan