De Koreaanse schaatsbond (KSU) heeft Hyo-jun Lim, de regerend wereldkampioen shorttrack, voor een jaar geschorst. De 23-jarige atleet zou in het bijzijn van vrouwelijke collega's de broek van een van zijn teamgenoten naar beneden hebben getrokken.

Gedurende zijn schorsing mag Lim bij geen enkele schaatsgerelateerde activiteit van het nationale team aansluiten. In eerste instantie werd als gevolg van het incident het volledige team voor een maand verbannen uit het trainingscentrum. Na bestudering van de beelden en overleg met de leden van de ploeg achtte de KSU een jaar schorsing voor Lim passend

Lim werd afgelopen seizoen met overmacht wereldkampioen shorttrack. De Zuid-Koreaan won zowel de 1000 als de 1500 meter en heerste ook in de afsluitende superfinale. Een jaar eerder zegevierde hij in zijn thuisland op de Olympische Spelen op de 1500 meter. Op de 500 meter veroverde hij de bronzen medaille. 

Ook langebaanschaatsers krijgen straf
Niet alleen in het Koreaanse shorttrackteam is het onrustig. Ook aan de langebaanschaatsers heeft de KSU de nodige straffen opgelegd. Tae-yun Kim, Cheol-min Kim, Jun-ho Kim, Jin-su Kim en Jun-soo Noh ontvingen allen een schorsing van twee maanden wegens het nuttigen van alcohol in het nationaal trainingscentrum, iets dat streng verboden is.

Door de schorsing kunnen de schaatsers niet mee op het trainingskamp van de nationale ploeg naar Calgary komende maand. De selectiewedstrijden in oktober komen echter niet in gevaar. De vijf schaatsers hopen zich dan te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden later in het seizoen. 

Hoewel de vijf niet de bekendste schaatsers van Zuid-Korea zijn, werd Cheol-min Kim in 2014 nog samen met Hyung-joon Joo en Seung-hoon Lee tweede op de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Tae-yun Kim verraste vriend en vijand in PyeongChang door het brons te pakken op de 1000 meter. 

Het is al langer onrustig in het Koreaanse schaatsen. Eerder dit jaar werden shorttracker Gun-woo Kim en olympisch kampioen Seung-hoon Lee al om diverse redenen geschorst. In januari werd tweevoudig olympisch kampioen Suk-hee Shim wereldnieuws. De 22-jarige Shim beschuldigde haar voormalige coach Jae-beom Cho ervan dat hij haar meerdere malen heeft verkracht. Na dit voorval heeft de bond de gedragsregels aangescherpt.