Tickets
Shop
Nieuws 26 aug 2019

EK-zilver voor Nederland op teamsprint in Pamplona

Op de eerste dag van het EK Inlineskaten in Pamplona hebben Rémon Kwant en Merijn Scheperkamp het zilver bemachtigd op de teamsprint. In de finale moest het oranje-duo alleen het Spaanse team, bestaande uit snelheidsduivels Ioseba Fernandez en Jonathan Galar, voor zich laten. Het Italiaanse team pakte brons.

Bij de dames ging het goud naar een uitzinnig team België. Op het laatste rechte stuk kwam Sandrine Tas net voorbij Italië en ze vierde de overwinning met twee armen in de lucht. De derde plek was voor Spanje. De Nederlandse vrouwen wisten zich in de voorronden niet voor de eindstrijd te plaatsen. Moniek Klijnstra schoot uit de startblokken, maar werd vlak voor de wissel ingehaald. Dankzij een goede aflossing wist Lianne van Loon de Italiaanse weer voorbij te steken en moest er een fotofinish aan te pas komen. Daaruit bleek dat Van Loon als tweede over de streep kwam. De tijd was uiteindelijk niet genoeg voor de finale.

Bij de junioren dames zou Nederland in de finale verschijnen, maar door een eerdere valpartij van Ramona Westerhuis in de finale van de punten-afvalkoers kon dat niet doorgaan. Westerhuis werd per brancard van de piste afgevoerd. Ze zou samen met Marit van Beijnum rijden. In de kwalificaties begonnen Ivo de la Porte en Jeroen de Kroon vanaf de start aan een inhaalrace met de derde stek, en slaagden er niet in om een plek op te schuiven. Ook op basis van tijd was het niet voldoende voor een plek in de finale. In die finale ging het goud bij de mannen én vrouwen naar Spanje, in beide gevallen gevolgd door Italië en Duitsland.

Bij de jeugd ook geen oranje pakken aan de start in de finale. In de kwalificaties stonden Kayo Vos en Gijs Kamp, en Dinly Koster en Lataesha Narain aan de start. Na een missertje zakte Kamp terug naar de vierde stek en probeerde Vos na de wissel nog naar voren te rijden, maar het mocht niet baten. Koster en Narain werden tweede achter de rappe Italiaanse rijdsters. Hun tijd was helaas niet snel genoeg voor een plek in de eindstrijd. De meisjes van team Spanje pakten de Europese titel, gevolgd door Italië en België. Bij de jongens werden maar liefst twee teams gediskwalificeerd, Portugal voor een technische fout en België voor een sportieve. De overwinning ging naar Italië, voor Frankrijk.

Primeur
Aan het begin van de avond werden op de overdekte piste van Pamplona de finales van de 200 meter duo-tijdrit gereden. Nadat de eerste wereldtitels op dit nieuwe onderdeel in Barcelona waren verdeeld, was het nu tijd voor de Europese kampioenen. Bij de jeugd eindigde Gijs Kamp in de eindstrijd op de achtste plek. De Italiaan Andrea Cremaschi veroverde het goud in een razendsnelle tijd van 17,846. Zilver en brons gingen naar de Belg Robbe Beelen en Clément Royer uit Frankrijk. Bij de meisjes zette Lataesha Narain de elfde tijd neer in de finale. De titel ging naar Luisa González uit Spanje (18,747), voor de Belgische Fran Vanhoutte en landgenote Ruth Arza.

Voor junioren Luuk van Timmeren en Jeroen de Kroon waren de series het eindstation. In de finale verscheen dezelfde snelste tijd op de borden voor Iván Galar en Nil Llop. De fotofinish kroonde Galar (17,311 om 17,319) tot kampioen, het brons ging naar Giacomo Mazza uit Italië. Marit van Beijnum wist zich bij de vrouwen wel te kwalificeren voor de eindstrijd. Daarin werd ze zesde in een tijd van 19,144. Het goud ging naar de Italiaanse Asja Varani (18,621), voor Almudena Blanco en Nerea Langa uit Spanje.

Bij de senioren strandden Rick Schipper en Scheperkamp in de kwalificaties. Alleen Kwant wist door te dringen tot de finale. Hij eindigde op plek tien met een tijd van 17,733. De Europese titel ging naar thuisrijder Fernandez (17,018), voor zijn landgenoot Galar en de Italiaan Duccio Marsili. Bij de vrouwen werd Klijnstra eveneens tiende (19,248), Van Loon reed niet in de finale. Het goud werd veroverd door Mathilde Pedronno (18,468), zij versloeg Sandrine Tas uit België en de Italiaanse Linda Rossi.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan