Tijdens een zomer vol met inlineskaten komen niet alleen de senioren in actie, maar ook de junioren en jeugd. In de rubriek 'Jong en aanstormend' nemen we ook de prestaties van die talenten onder de loep.

Met tweemaal goud en eenmaal zilver deed Lataesha Narain al bij de KPN NK Inlineskaten van zich spreken. In de jeugdcategorie viel de 15-jarige sprintster direct op met haar explosieve start. Als echte spurtbom schoot ze telkens uit de startblokken. Haar goede rijden viel ook bondscoach Frank Fiers op, die haar selecteerde voor het EK in Pamplona.

Voordat het zover is, mocht de inwoonster van Broek in Waterland bij de laatste twee baanwedstrijden in Nederland al proeven van het echte werk. Tussen de senioren in Nijeveen werd ze al achtste op de 1000 meter, in Heerenveen reed ze zomaar naar het podium. Achter winnares Lianne van Loon leek Narain lang af te stevenen op de tweede plaats, maar de meer ervaren Anna van den Bos ging haar nog voorbij.

"Het was best wel eng", vertelt ze ietwat onwennig. "Ik reed de hele tijd als tweede, maar op het laatste rechte stuk ging ik bijna onderuit. Ik wilde te graag denk ik." De analyse van de sprintster is in ieder geval scherp. En ondanks dat het laatste stuk niet helemaal goed ging, stipt ze juist dat stuk wel aan als haar sterkste punt.

Korte afstand
De 100 meter is dan ook haar favoriete onderdeel op de skates. Hoe korter, hoe beter. "Het ingaan van de bochten vind ik wel lastig, het uitkomen gaat wel beter. Ik vind het nog lastig om te sturen en mijn heup goed in de bocht te houden", vertelt Narain. Twee keer in de week wordt daar hard aan gewerkt bij het RTC Noordwest. Onder leiding van Mark Horsten en Kelly Schouten worden de technische punten aangescherpt.

Afgelopen donderdag is de Nederlandse ploeg vertrokken naar Spanje. De jacht op EK-medailles wordt aanstaande maandag geopend. Voor Narain staat met de 200 meter op de piste direct een mooi onderdeel op het programma. Haar lievelingsnummer, de 100 meter, wordt vrijdag verreden op het Circuito Parque Antoniutti in het stadspark van Pamplona.

"Ik had het zeker niet verwacht, maar het is superleuk om mee te mogen rijden", vertelt Narain over haar EK-selectie. Het is de eerste keer dat ze zo ver reist voor haar sport. "Ik heb geen idee wat ik moet verwachten, maar ik heb er heel erg veel zin in", sluit ze lachend af.

Lees zaterdag op schaatsen.nl onze uitgebreide voorbeschouwing op het EK!

Door Sjors Leek - Laatste update op 23 aug om 16:51