Tickets
Shop
Nieuws 28 apr 2019

Ploegenspel brengt Marreiros overwinning in Gross-Gerau

Na twee dagen met heftige regenbuien kon de Europa Cup in Gross-Gerau zondag worden afgesloten op een droge en zonovergoten baan. In de middag stonden alleen de finales van de afvalkoers op het programma. Met ploegenspel van Bont Skate bij zowel de dames als de heren werd gepoogd de winst binnen te halen. Bij de mannen won Diogo Marreiros en Sandrine Tas pakte haar derde zege op rij.

Foto : Eline Hooghiemstra

Bart Swings fungeerde op de slotdag als superknecht voor thuisrijder Felix Rijhnen. De Belg nam vrijwel vanaf de start de leiding met zijn Powerslide-ploeggenoot in het kielzog. Achter hen reed het rode blok van Bont Skate met onder andere Gary Hekman, Bart Hoolwerf en Luc ter Haar. In de slotfase mengde Livio Wenger zich nog in de strijd, maar de koppositie kwam alweer snel in handen van Swings.

Met zo'n vijf ronden te gaan, denderde de trein met Ter Haar, Daniel Niero en Diogo Marreiros over de mannen van Powerslide heen. Nadat Ter Haar zijn taak had volbracht, hij werd zevende, was het de beurt aan Niero om zijn Portugese teamgenoot te lanceren. Marreiros sloeg een klein gat, maar met een ultieme sprint van Rijhnen kwam het uiteindelijk aan op een finishfoto. In een nieuw baanrecord pakte Marreiros de overwinning en werd Swings derde achter Rijhnen.

Hoog tempo
Bij de vrouwen hield Manon Kamminga het tempo flink hoog aan de kop van de koers voor Bont Skate-teamgenote Luisa Woolaway. Ronde na ronde sleurde Kamminga op kop met Sandrine Tas en Mareike Thum loerend op een mogelijkheid. Eventjes pakte het tweetal de leiding over, maar al gauw was deze weer in handen van Kamminga.

Op de bel van de laatste ronde trok zij de sprint aan en probeerde Woolaway zo goed mogelijk af te zetten, maar ondertussen knalden Tas en Thum erlangs. De rijdster uit Oostende sprintte met een miniem verschil naar haar derde overwinning van deze Europa Cup, voor Thum en Woolaway. Kamminga eindigde als vijfde.

Bente Kerkhoff greep bij de junioren haar tweede medaille van het weekend. Op de afvalkoers zat ze attent mee en reed in de slotfase een aantal ronden op kop, maar in de eindsprint moest Kerkhoff het afleggen tegen de Amerikaanse Corie Stoddard en Marine Kervoelen uit Frankrijk. Bij de mannen won Jason Suttels voor de Tsjechen Zdenek Sejpal en Tomas Bohumsky. De beste Nederlander was Remo Slotegraaf op plek vijf.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan