Op de slotdag van de Europa Cup in Geisingen heeft Luc ter Haar met zijn ploeg Bont Skate de overwinning gepakt op de afvalkoers. De Portugees Diogo Marreiros was in de eindsprint Bart Swings te snel af. Ter Haar werd zelf vierde.

Na een dag met weinig Nederlandse prestaties was het uitkijken naar de afvalkoers bij de heren senioren. Zowel Bont Skate (Ter Haar en Marreiros) en Powerslide (Swings) brachten sterke blokken aan de start. De mannen van Powerslide maakten de koers al vroeg hard door aan kop van het peloton een stevig tempo te rijden. Daarachter had de rode trein van Bont Skate het aanvankelijk wat lastiger om zich te organiseren, maar naar mate het peloton uitdunde kregen zij meer vat op de koers. 

Na het afvallen van Jordy van Workum en Marc Middelkoop ging de snelheid nog verder de hoogte in. De twee blokken speelden het hard en streden om de kop. Samen met Daniel Niero lanceerde Ter Haar zijn Portugese ploeggenoot, waarna Swings in de achtervolging moest. Hoewel de Leuvenaar op de finish nog dichtbij kwam, ging de zege naar Marreiros. Achter de twee kwamen Niero en Ter Haar als derde en vierde over de finish. 

Bij de dames speelden de Nederlanders een bijrol. Berber Vonk werd al vroeg uitgeschakeld en Anna van den Bos hield het in haar eerste internationale koers bij de senioren tot halverwege de wedstrijd vol. In de slotfase maakten Sandrine Tas en Mareike Thum zich los van de rest, waarna Tas het sprintje won en haar derde zege van het weekend boekte. De Argentijnse Rocio Berbel Alt eindigde als derde. 

De sprintafstand stond al vroeg in de ochtend op het programma. Op de 500 meter ging Simon Albrecht voor thuispubliek er met de zege vandoor, nadat hij een dag eerder op de Dobbin sprint Jhoan Guzmán Bitar nog voor zich moest dulden. De Venezolaan werd zondag tweede, voor Valentin Thiebault (Frankrijk). Rick Schipper eindigde op het korte nummer als zestiende. Sandrine Tas moest bij de vrouwen genoegen nemen met het zilver. De Italiaanse Giorgia Bormida was haar op de streep te slim af. Rocio Berbel Alt pakte wederom het brons. Lianne van Loon was de beste Nederlandse. De 18-jarige viel in de kwartfinales af en eindigde als zestiende. 

Kerkhoff opnieuw van voren
In de juniorencategorie waren het dezelfde namen als zaterdag die de boventoon voerden. Jason Suttels domineerde de afvalkoers door in de slotfase de kop te pakken en hem niet meer af te geven. De jonge Belg hield in een felle koers met veel diskwalificaties en straffen de Italianen Riccardo Lorello en Filippo Scotto achter zich. Ivo de la Porte en Sem Koster werden zestiende en zeventiende. Op de sprint speelden de Nederlanders geen rol. De zege ging naar Sabien Tinson, die Filippo Scotto en Timo Lehnertz voorbleef.

De Amerikaanse Corie Stoddard was bij de vrouwen superieur. Zowel op de 500 meter als op de afvalkoers snelde ze naar de overwinning. Bente Kerkhoff, die zaterdag brons pakte op de puntenkoers, zat ook op de afvalkoers goed van voren en werd achtste. Op de sprint was Ramona Westerhuis de beste Nederlandse, al kon ze niet laten zien wat ze in huis had. De rijdster uit Blokker kampt met een hersenschudding als gevolg van een valpartij tijdens de training en moet rust houden. 

Bekijk hier alle uitslagen.