Voor wie afgelopen zaterdag een korte blik op de startlijst van de marathon in Deventer wierp, sprong een naam er direct uit: Pien Keulstra, terug van weggeweest. Na een aantal jaar afwezigheid keert de nog altijd maar 24-jarige schaatsster terug naar het ijs. "Het bloed kruipt waar het niet gaan kan", zegt ze zelf.

"Hoezo wil je mij spreken? Ik heb de hele wedstrijd achteraan geschaatst!" Verbaasd stapt Keulstra het Deventerse ijs af. Tachtig rondjes afzien, Keulstra draait haar hand er niet voor om. Halfweg de koers even een slecht moment, daarna volle bak naar de finish. Best een prestatie, als je nagaat dat ze voor die bewuste zaterdag slechts een keer op het ijs had gestaan.

Dat ze bij de tweede KPN Marathon Cup überhaupt aan de start stond, had ze te danken aan haar nieuwe ploeggenoot, Manon Kamminga. Zij benaderde haar om mee te trainen met de ploeg A6.nl, dit jaar nieuw in het peloton. Lachend komt zij naast Keulstra op het bankje zitten om haar schaatsen uit te trekken. "Jij kunt ook nooit eens onopgemerkt aan de start staan hè", klinkt het.

Sinds ze als negentienjarige in 2012 op de NK Afstanden de titel veroverde op de drie en de vijf kilometer, doet de naam Pien Keulstra bij veel mensen een belletje rinkelen. Het aanstormende talent bleef destijds niet onopgemerkt en Keulstra leek een rooskleurige schaatscarrière tegemoet te gaan. Gezondheidsproblemen gooiden echter roet in het eten. Het schaatsen zei ze vaarwel en ze stapte over naar de triatlon, waar ze in 2015 Nederlands kampioen werd. Dit seizoen is ze terug op het ijs.

Studie gaat voor
Een plan achter haar comeback in het marathonpeloton was er eigenlijk niet. "Ik was van plan om een jaartje niet te sporten. Ik heb deze zomer ook alleen maar gelopen, gefietst en gezwommen. Geen triatlons meer, maar gewoon ontspannen sporten voor jezelf, niet meer in teamverband." Het typeert het leven van de studente, die na jaren van topsport voor haar studie terugkeerde naar het ouderlijk huis.

De liefde voor de sport bleef al die tijd wel aanwezig. "Ik wilde heel graag weer iets oppakken, maar niet direct voor het echie. Dit was pas de tweede keer weer op het ijs. Marathonschaatsen is zo’n mooie sport. Heel toegankelijk ook, iedereen vindt het leuk dat je er weer bent. Moet je kijken wat een sfeer hier hangt. Dat is toch mooi? Dat sociale aspect vind ik heel mooi aan de marathon."

De keuze voor haar studie Social Works in Enschede vertaalt zich ook door naar het dagelijks leven. In haar plannen om vol in te zetten op de studie zijn enkele topsportprivileges gesneuveld. “Ik moet ook kijken hoe ik het allemaal weer ga regelen met mijn studie. Mijn topsportstatus heb ik bewust niet verlengd, want ik wilde gewoon een jaartje student zijn."

Pien Keulstra aan de staart van het peloton in Deventer | Foto : Eline Hooghiemstra

Geen ambitie
Keulstra's terugkeer in het peloton gaat niet gepaard met dromen over ereplaatsen. Van illusies over goede resultaten is geen sprake. "Je ziet het ook wel hè. Het gaat zo hard. Ik ging er zonder verwachtingen in, maar natuurlijk hoop je wel uit te kunnen rijden." Het talent van de jonge Boekelose is zeker niet vervlogen, dat blijkt maar weer als ze de marathon in Deventer keurig met het peloton over de finish komt.

De voornaamste reden om het schaatsen weer op te pakken is dan ook het plezier. "Toen Manon me benaderde zei ze ook: 'Het uitgangspunt is lol hebben.' Dit team geeft me de kans op een heel laagdrempelige manier toch weer mee te doen, zonder verwachtingen. Dat haalt de druk er wel een beetje af, want ik ben zelf heel snel geneigd de lat heel hoog te leggen."

Ondanks alles kijkt Keulstra ook naar de toekomst. Dit seizoen ziet ze vooral als een investering, maar voor volgend jaar zijn er weer sportieve doelstellingen, met name op natuurijs. "Ik ben één keer eerder naar de Weissensee gegaan, maar dat is wel een ervaring die ik iedereen aan kan raden", klinkt het enthousiast. "Daar wil ik volgend jaar wel weer mee schaatsen."

Elfstedentocht
Bij langebaanwedstrijden zullen we Keulstra de komende jaren in ieder geval niet meer aan de start zien. Dat is een afgesloten periode. "Ik vind het wel mooi om te zien hoor, vooral bij de mannen. De vrouwenwedstrijden sla ik liever over. Dat doet ergens toch nog wel een beetje pijn. Het komt allemaal iets te dichtbij dan." Op de marathon heeft ze die gevoelens niet. Het plan om aan te sluiten bij A6.nl is dan wel heel pril, het enthousiasme spat er van af.

Met het voornemen om te schitteren op natuurijs, blijft natuurlijk die ene vraag hangen. Wat als 'ie komt? Waar ze eerder haar lidmaatschap van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden in een rare bui had opgezegd, is ze nu druk bezig om alles weer voor elkaar te krijgen. "Ja, dan sta ik aan de start natuurlijk. En eerlijk gezegd, met het rare weer van de laatste tijd zou het zomaar kunnen dat er een Elfstedentocht komt. Ik heb er in ieder geval een goed gevoel over."

Door Sjors Leek - Laatste update op 13 nov 2018 om 21:40