Niet zeuren, maar gewoon doen. Met die instelling dwong Antoinette de Jong bij Team Jumbo vrij snel respect af. De 23-jarige Friezin, die sinds april onderdeel is van de ploeg van Jac Orie, voelde zich meteen als een vis in het water bij haar nieuwe team. "Ik zit hier echt op m'n plek."

Nadat Justlease.nl aan het eind van vorig seizoen de stekker eruit besloot te halen, moest De Jong uitkijken naar een nieuwe werkgever. Orie was al langer gecharmeerd van de alleskunner en probeerde het na het seizoen nog eens bij de nummer drie van de olympische 3000 meter. Dit keer met succes. De Jong proefde meteen veel vertrouwen van Orie. "Het was een heel goed en positief gesprek. Jac weet precies wat hij moet zeggen en heeft een duidelijke visie. Hij is iemand waar ik heel erg op kan vertrouwen."

Vanaf het eerste trainingskamp in Doorwerth was er dan ook meteen een klik tussen Orie, de begeleiding en haar nieuwe ploeggenoten. Samen met Carlijn Achtereekte, Joy Beune en Sanne in 't Hof (stagiaire) vormt ze de vrouwentak van Team Jumbo. "We vullen elkaar goed aan en hebben ook allemaal dezelfde mentaliteit: we willen elkaar beter maken in de training en vechten het tijdens de wedstrijden met elkaar uit. Die mentaliteit past bij ons en dat vind ik fijn. Deze groep vrouwen is ook de reden geweest dat ik nu voor dit team heb gekozen."

Ook bij de mannen van het team, met wereldtoppers als Sven Kramer, Kjeld Nuis, Patrick Roest en Jan Smeekens in de gelederen, heeft ze het gevoel gerespecteerd te worden. "De mannen vinden het mooi dat wij vrouwen niet zeuren en gewoon doen wat er van ons wordt gevraagd. Volgens mij zijn wij ook wel een goede aanvulling voor de mannen."

Ten opzichte van de vorige zomer heeft De Jong al één verschil opgemerkt. Ze heeft meer trainingen afgewerkt dan voorheen. "Tijdens de vorige zomermaanden miste ik altijd twee of drie weken, omdat ik op het randje trainde of er zelfs overheen ging. Ik merk dat ik nu elke training heb kunnen doen met veel kwaliteit. Daar ben ik heel blij mee, al is het afwachten wat het nieuwe seizoen gaat brengen", aldus De Jong, die op het ijs van Inzell alvast goede tijden noteerde (onder andere 4.01,07 op de 3000 meter).

Eigen weg
De Jong lacht, straalt en zit zichtbaar goed in haar vel. Het gevoel dat ze weer beter kan worden en stappen kan maken, heeft ze een tijd gemist. Hoewel ze het vorige seizoen uitstekend startte met twee nationale titels op de 3000 en 5000 meter verliepen de laatste maanden van het nieuwe jaar niet vlekkeloos. Dat had vooral te maken met het gedoe rondom Justlease.nl, dat in oktober al aankondigde na de Olympische Spelen te stoppen met sponsoring. Het maakte de sfeer in de ploeg er niet beter op.

"Gelukkig ben ik wel zo sterk dat ik mijn eigen weg koos en met Rutger (Tijssen, coach, red.) een goed plan had. Toch leefde ik naar het einde van het seizoen toe in plaats van dat ik bezig was met wat ik moest doen. Dat was jammer. Ik baal daarom ook dat ik vorig jaar niet heb kunnen laten zien wat ik in me had", aldus de Friezin, die met name doelt op de Olympische Spelen en het WK Allround waar ze vierde werd ('dat was niet je van het').

Bij de Spelen van PyeongChang mikte De Jong op een gouden medaille op de 3000 meter. Het was haar grote droom om goud te winnen, maar direct na haar race dacht ze dat haar tijd niet eens genoeg zou zijn voor een medaille. Ze wilde zich verstoppen, maar zag niet veel later dat ze toch nog een medaille had gewonnen. "Dan moet je toch blij zijn met brons, maar ik wist dat er meer in had gezeten, dat is gewoon heel jammer." De teleurstelling verdween echter gauw toen ze haar ouders huilend op de tribune zag zitten. "Zij waren zó trots en blij. Dat vond ik het mooiste moment van het toernooi!"

Derde plek
De Jong beweert dat ze mentaal sterker uit de moeilijker periode is gekomen. Ze noemt het goed dat het gegaan is zoals het is gegaan en dat ze zich in haar nieuwe ploeg weer kan verbeteren. Komend seizoen wil ze in ieder geval het stapje maken naar de bovenste (twee) podiumplekken. De Jong noteerde in haar carrière namelijk al zes derde plekken op EK's, WK's en Olympische Spelen. “Ik wil van die derde plekken af. Natuurlijk is een derde plek altijd beter dan een vierde plek, maar ik wil nu eens dat stapje omhoog maken.”

Of ze zich meer gaat toeleggen op het allrounden of op enkele afstanden, blijft voor haar zelf ook nog een dingetje. "Het allrounden is mijn prioriteit, al blijven de 3000 en 5000 meter ook nog steeds heel belangrijk. De WK Afstanden in Inzell staan hoog op mijn lijstje, maar daarnaast wil ik ook gewoon een goed EK en WK Allround rijden. Ja, eigenlijk zijn ze allemaal mooi, haha."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 01 nov 2018 om 15:08