Tickets
Shop
Nieuws 28 nov 2018

Marathon in beeld: Goudse kaas

Een meerdaagse is als een Goudse kaas, al snel op smaak, maar om echt karakter te krijgen moet 'ie rijpen. Op de eerste dag wordt er afgetast. De verse benen kunnen de korte koers prima aan, maar de wetenschap dat er nog drie dagen komen maant tot voorzichtigheid. Irene Schouten en Evert Hoolwerf hebben daar geen boodschap aan hebben, en bepalen direct de smaak.

Foto : Vincent Riemersma

Het rijpen zet door als een dag later de snelste wint, maar de slimste blijft leiden. De strijd aan de top versmalt en de vermoeidheid speelt op. Maar niet bij hetzelfde tweetal, dat de toon heeft gezet, en na drie dagen de koers nog eens even van extra zout voorziet.

Het zijn niet alleen rijders van eigen bodem die aan het rijpingsproces bijdragen. Een Goudse kaas heeft wereldwijd liefhebbers die van heinde en verre komen proeven, zelfs tot in diep in Aziƫ. Maar anders dan bij de kaas, bepalen zij in de koers mede de smaak. Lee valt volop aan, Shen Hanyang mag zelfs juichen.

Als je 455 ronden schaatst, dan wordt de oerkern van het marathonschaatsen ronde na ronde blootgelegd. De sterksten blijven over, gaan door tot het uiterste, soms op niets meer dan wilskracht. De smaak van die laatste wedstrijd is als een oude, goed gerijpte kaas: vol pit en eigenheid. Een Noord-Hollandse Fries keert halverwege de race de kaas nog 's om en voorziet de race van zoveel karakter dat zelfs de grootste kenner moet toegeven zelden met zoveel smaak van een race te hebben geproefd. Maar ook de rest van het publiek weet: dit smaakt naar meer. Meer marathon, meer meerdaagsen. De tijd is er rijp voor.

Door: Johan Boef


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan