Tickets
Shop
Nieuws 03 mei 2018

Wilma Boomstra aangesteld als talentcoach van Amerikaanse shorttrackploeg

Wilma Boomstra keert na drie jaar werken in Nederland weer terug naar de Verenigde Staten. Eind januari werd bekend dat ze zou vertrekken als shorttrackcoach van RTC Midden. In aanloop naar de Olympische Spelen in 2022 wordt ze nu hoofdcoach van het Amerikaanse trainingsprogramma.

Foto : US Speedskating/Melissa Majchrzak

In de zomer van 2015 kwam Boomstra naar haar geboorteland en ging hier aan de slag met een talentengroep op De Vechtsebanen. Bij die groep en later bij RTC Midden bracht ze haar 'Amerikaanse methode' over op een nieuwe generatie Nederlandse shorttrackers en die worp haar vruchten af op (inter)nationale toernooien voor junioren. Ze wordt komend seizoen opgevolgd door Niels Kerstholt.

Voor de terugkomst in Nederland was Boomstra 22 jaar actief in Amerika. Na twee jaar als bondscoach opende ze eind jaren '90 haar eigen trainingscentrum in Los Angeles, waar ze shorttrackers voorbereidde op de Spelen van 2002, 2006, 2010 en 2014. Een van haar pupillen was J.R. Celski, hij veroverde drie olympische medailles en dook in 2012 als eerste shorttracker onder de veertig seconden op de 500 meter.

"Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg om terug te keren naar de Verenigde Staten en een directe impact heb op het nationale trainingsprogramma", vertelt Boomstra op de website van Team USA. "Er zit een hoop talent in de pijplijn en ik verheug me erop om te zien hoe we dat tot bloei kunnen laten komen tijdens de Spelen in Peking."

"Wilma is de perfecte coach om ons jonge team naar olympisch succes te leiden in 2022", meent Ted Morris, uitvoerend directeur van de Amerikaanse schaatsbond. "Ze heeft veel ervaring en wordt gerespecteerd door onze atleten, waardoor ze perfect past bij ons shorttrackprogramma."

Team RTC Midden #europacupfinals2018 #Junior #shorttrack #race #devechtsebanen

Een bericht gedeeld door SkateUnited_RTC Midden (@skateunitedrtcmidden) op


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan